back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, λέγοντας ότι έτσι θα νομιμοποιούσε τους “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” της Μόσχας και την αρπαγή και αναγκαστική απέλαση Ουκρανών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ δήλωσε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως μια συμφωνία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό θα πρέπει να επιτευχθεί προτού οι άμαχοι μπορέσουν να απομακρυνθούν κανονικά από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.

Ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του.

“Η Επιτροπή καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην νομιμοποιήσει ‘ανθρωπιστικούς διαδρόμους’ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην υποστηρίξει την αρπαγή Ουκρανών και τις αναγκαστικές απελάσεις της”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Ραντούτσκιι.

Η ΔΕΕΣ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Το Ροστόφ επί του Ντον είναι η μεγαλύτερη ρωσική πόλη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και διοικητική πρωτεύουσα της περιοχής του Ρόστόφ, που έχει χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για προσωρινούς καταυλισμούς διαμονής ανθρώπων που απομακρύνονται από την πολεμική ζώνη.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό και την “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής της χώρας.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως η Ρωσία έχει απελάσει παράνομα χιλιάδες ανθρώπους αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, περιλαμβανομένων περίπου 15.000 αμάχων από την πολιορκούμενη πόλη Μαριούπολη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στον εκτοπισμό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων και έχει προκαλέσει φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα