back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Αλληλογραφία 1927-1938» των Γιόζεφ Ροτ και Στέφαν Τσβάιχ

Διαβάστε επίσης

«Για μένα η φιλία είναι πολύ σημαντική, όσο σημαντική και η ελευθερία. Θα ’θελα να τις προφυλάξω και τις δύο» (Γιόζεφ Ροτ).

Όλη η ιστορία μιας μεγάλης λογοτεχνικής φιλίας ξεδιπλώνεται μέσα από επιστολές, τηλεγραφήματα και κάρτες. Δύο εξέχουσες συγγραφικές ιδιοφυίες, δύο τελείως διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες ως προς το ταμπεραμέντο και τον τρόπο ζωής και γραφής επικοινωνούν επί έντεκα συναπτά έτη. Από τη μία, ο λογικός, συγκρατημένος και ευγενής Στέφαν Τσβάιχ, από την άλλη ο παρορμητικός και οξύθυμος Γιόζεφ Ροτ με τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες και την εξάρτηση από το αλκοόλ. Μια επικοινωνία που ξεκίνησε δειλά το 1927 με αφορμή το βιβλίο του Ροτ «Οι Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι»  και την πρώτη διά ζώσης συνάντηση να γίνεται το 1929 για να μετατραπεί σύντομα σε ειλικρινή σχέση φιλίας μέχρι τον θάνατο του Ροτ δέκα χρόνια μετά.

Παράλληλα, ένας ολόκληρος κόσμος ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες. Όλη η εκδοτική κίνηση, οι αντιπαραθέσεις για τα συμβόλαια και τις συμφωνίες, το άγχος της δημιουργίας και της γραφής και ταυτόχρονα η σύνδεση με την εβραϊκή ταυτότητα και η άνοδος και κυριαρχία του ναζισμού σε έναν κόσμο «προθάλαμο της Κόλασης». Όμως μέσα στο χάος δύο άνθρωποι, παρά τις διαφωνίες τους και τις αντικρουόμενες ψυχικές θερμοκρασίες, έμειναν πιστοί στη φιλία μέχρι το τέλος, θαυμάζοντας απεριόριστα ο ένας το έργο του άλλου.

«Έχετε δίκιο, η Ευρώπη αυτοκτονεί. Κι ο αργός και φριχτός τρόπος με τον οποίο το κάνει οφείλεται στο ότι είναι ήδη νεκρή: ένα πτώμα που αυτοκτονεί. Η κατάρρευση ετούτη θυμίζει τρομακτικά ψύχωση. Έτσι αυτοκτονεί ένας ψυχωτικός. Τον κόσμο τον κυβερνά στ’ αλήθεια ο διάβολος. Αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τους εξτρεμιστές και των δύο άκρων, μάλλον ζω ακόμα στον καιρό του Φραγκίσκου Ιωσήφ, σήμερα ακόμα κι εν μέσω όλης αυτής της βρομιάς εξακολουθώ να μισώ τον εξτρεμισμό· είναι η πιο καυτή, η πιο σιχαμερή γλώσσα τούτης της φλόγας» (Γιόζεφ Ροτ).

«Ό,τι και να κάνετε εναντίον μου, δεν θα αλλάξει τίποτα, μπορείτε να με επιτιμήσετε ή και να μου επιτεθείτε ακόμα, κατ’ ιδίαν ή δημοσίως, δεν θα ξεφύγετε από το γεγονός πως αισθάνομαι για σας μιαν αγάπη δυστυχισμένη, μιαν αγάπη που πονάει με τον πόνο σας, βασανίζεται με το μίσος σας. Ό,τι κι αν κάνετε, δεν θα ξεφύγετε!  Ροτ, φίλε μου, ξέρω καλά ότι υποφέρετε, ότι τυραννιέστε- κι αυτό αρκεί για να σας αγαπώ πιο πολύ» (Στέφαν Τσβάιχ).

Η «Αλληλογραφία 1927-1938» των Γιόζεφ Ροτ και Στέφαν Τσβάιχ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου και Άγγελου Αγγελίδη, εισαγωγή του Pierre Deshusses και επίμετρο του  Παναγιώτη Τσούκα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα