back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημοτική αντιπολίτευση: Όχι στην έξωση του θεάτρου Εμπρός

Διαβάστε επίσης

Κατά της μίσθωσης του κτιρίου όπου στεγάζεται το θέατρο “Εμπρός”, το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ, από τον Δήμο Αθηναίων, τάχθηκε μερίδα της δημοτικής αντιπολίτευσης. Βασικός λόγος της διαφωνίας που εξέφρασαν οι δημοτικές παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, είναι η πρόθεση της διοίκησης του δήμου να εκκενώσει το κτίριο απομακρύνοντας τις καλλιτεχνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Εμπρός τα τελευταία 11 χρόνια. Κατά της μίσθωσης και των προβλεπόμενων όρων τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση της Αθήνας.

” Να τους υποστηρίξουμε, όχι να τους διώξουμε” Νάσος Ηλιόπουλος, Ανοιχτή Πόλη

“Υπάρχουν δυο αγαθά πρου πρέπει να προστατευθύν. Το ένα είναι η αρχιτεκτονική μνήμη της πόλης και το άλλο είναι η αυτόνομη πολιτιστική δημιουργία. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ξεχνώντας, ότι εδώ και έντεκα χρόνια, σε έναν χώρο που είχε εγκαταληφθεί, υπήρξαν άνθρωποι που τον άνοιξαν, τον έφτιαξαν και τον λειτούργησαν. Είναι ένας χώρος που έχει καταφέρει να συσπειρώσει ανθρώπους. Πρέπει να δούμε την ιδιαιτερότητα και το διαφορετικό αυτού του χώρου. Χρειάζεται παρεμβάσεις σίγουρα. Κάθε οργανισμός θα ήταν περήφανος εάν μπορούσε να πιάνει τα νούμερα παραστάσεων και επισκεπτών που έχει το Εμπρός”, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος και τόνισε, ότι ο χώρος πρέπει να είναι στην προστασία του δήμου όμως ο δήμος θα πρέπει να τον δώσει στις συγκεκριμένες πολιτιστικές ομάδες να τον λειτουργήσουν. “Όχι να τους διώξουμε αλλά να τους υποστηρίξουμε ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

” Να συνεχιστεί η λειτουργία του Εμπρός στον χώρο” Παύλος Γερουλάνος, Αθήνα Είσαι Εσύ

Θετική ψήφο έδωσε ο Παύλος Γερουλάνος τονίζοντας ωστόσο, ότι ο χώρος θα πρέπει να παραμείνει χώρος που θα λειτουργεί το θέατρο Εμπρός. ” Η Αθήνα δεν έχει πολλά παραδείγματα αυτόνομης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό που γίνεται στο Εμπρός δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, ότι είναι πολιτιστική δημιουργία. Δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε, ότι ο χώρος θα παρεμείνει χώρος ελεύθερης έκφρασης, μέσα στον οποίο οι άνθρωποι που τον κράτησαν ζωνταντό θα μπορούν να συνεχίσουν στο πλαίσιο του δήμου” τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

“Διαφωνούμε με τη μίσθωση” Νίκος Σοφιανός, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας

“Αυτός ο χώρος πρέπει να πρέπει να δοθεί στον Δήμο Αθηναίων να λειτουργήσει, να ανακαινιστεί με βάση την αρχιτεκτονική μορφή του. Τα ζητήματα ασφαλείας να είναι ευθύνη του δήμου Αθηναίων και με ευθύνη του δήμου Αθηναίων να λειτουργεί ως ανοιχτός χώρος πολιτισμού, στον οποίο θα λειτουργούν και οι συλλογικότητες που λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και άλλους. Είναι λάθος να απαξιώνεται” επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός.
“Η δική μας διαφωνία”, πρόσθεσε, “έχει να κάνει με το σκεπτικό της μίσθωσης και τους όρους που προβλέπονται. Με την παραίτησή σας να διεκδικήσουμε και να πάρουμε χώρους που ανήκουν στην πόλη της Αθήνας”.

Ενοχλεί το Εμπρός αλλά όχι τα μπαρ

” Εκτός από το κτίριο υπήρχαν οι άνθρωποι που ήταν πολλές χιλιάδες που το κράτησαν ανοιχτό. Η λειτουργία ξεκίνησε από την Κίνηση Μαβίλη και στηρίχθηκε με 3.5 χιλιάδες υπογραφές. Ξεκίνησε με έναν Δήμο Αθηναίων που επικροτούσε τους καλλιτέχνες για την πρωτοβουλία τους.
Ξαφνικά θυμηθήκαμε τα περί ανομίας, τραμπουκισμών, ενοχλείτε τη γειτονιά. Σε άλλες περιοχές που έχουν αναπτυχθεί μπαρ δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση”, σημείωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. “Το θέμα ειναι εάν το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αντιληφθεί, οτι υπάρχουν άλλες μορφές τέχνης και να πει “ναι, υπάρχουν” υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου.

“Θα υπερασπιστούμε το Εμπρός”

Στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο έχουν ανέβει περισσότερα από 500 διαφορετικά θεατρικά έργα σε τουλάχισον 2000 παραστάσεις, έχουν δώσει συναυλίες 600 μουσικά συγκροτήματα κι έχουν παρουσιάσει τη δουλεια τους καλλιτέχνες από 70 διαφορετικές χώρες, όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της Συνέλευσης του Εμπρός που έλαβαν τον λόγο. Προειδοποίησαν δε, ότι πρόθεσή τους είναι να υπερασπιστούν το Εμπρός.

Ηχορύπανση και τραμπουκισμοί

Να αναλάβει τη διαχείριση ο δήμος το συντομότερο δυνατό ζήτησε κάτοικος της περιοχής που έλαβε τον λόγο. “Τελεί υπό καθεστώς κατάληψης. Είναι μια κατάσταση βίας που βιώνουμε οι κάτοικοι. Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε κι αυτό δίνει ένα επείγον να λυθεί το πρόβλημα.Θέλουμε το θέατρο αυτό να λειτουργήσει ως θέατρο, ας μπουν και οι πολιτιστικές ομάδες. Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί εκτός ορίων και ωραρίων και να κάνει τέτοια ηχορύπανση.Το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί έχει επιφέρει στη γειτονιά μεγάλη υποβάθμιση. Έχουμε κάνει συστήματα ηχομόνωσης στα σπίτια μας. Διοργανώνουν πάρτι μέχρι το πρωί” ανέφερε η κ. Σουβίνου.

Μάγδα Μπουλούκου

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα