back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Eurojust στηρίζει την ομάδα που θα ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

H Eurojust, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στηρίξει την κοινή ερευνητική ομάδα που όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα θα ερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη σύσταση μιας ομάδας για να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και έρευνες για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συμμετοχή στην ομάδα πιθανόν να επεκταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eurojust, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία.

«Ο βασικός στόχος της JIT είναι να στηρίξει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και τη γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ εταίρων καθώς και την μετάδοση πληροφοριών και αποδείξεων», όπως αναφέρει η Eurojust.

Η Eurojust ανακοίνωσε ότι θα παράσχει νομική και τεχνική βοήθεια και ότι θα στηρίξει τη συγκέντρωση και τον διαμοιρασμό αποδεικτικών στοιχείων.

Η ομάδα θα συντονίσει επίσης τις ενέργειές της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το μόνιμο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, το οποίο ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα για την Ουκρανία λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα