back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ισπανικό μπαζούκας – Ενισχύσεις ύψους 16 δισεκ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω ανατιμήσεων

Διαβάστε επίσης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα  ένα σχέδιο – μαμούθ για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην ισπανική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία . Το νέο πακέτο περιλαμβάνει ενισχύσεις που θα φθάσουν έως τις 30 Ιουνίου τα συνολικά 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για δυο χωριστά πακέτα, το πρώτο αφορά τα νοικοκυριά και φθάνει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το δεύτερο τις επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπονται φοροαπαλλαγές και δάνεια με την εγγυηση του δημοσίου ύψους 10 δισεκατομμύριων ευρώ .

Τα μέτρα που αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη θα περιλαμβάνουν αύξηση 15% στο ποσό του βασικού μισθού και περιορισμό στην αύξηση των ενοικίων μόνο στο 2 %.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε σε ομιλία του ότι το εύρος των «τρομερών συνεπειών» του πολέμου δεν μπορεί να προβλεφθεί. «Αλλά μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μετριάσει τις επιπτώσεις του όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε ο σοσιαλιστής, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μοιράσει «τις θυσίες» «δίκαια».

Στη δέσμη μέτρων που απευθύνεται σε οικογένειες και εργαζόμενους, περιλαμβάνεται ελάχιστο μπόνους 20 λεπτών για κάθε λίτρο καυσίμου έως τις 30 Ιουνίου . Το Δημόσιο θα αναλάβει μείωση 15 λεπτών και τα άλλα 5 θα αντιστοιχούν στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Επιπλέον, το κοινωνικό ομόλογο του ηλεκτρισμού θα επεκταθεί σε 600.000 οικογένειες με στόχο την κάλυψη 1,9 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Στα μέτρα αυτά πρέπει να προστεθούν αυτά που είχαν ήδη ξεκινήσει για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 10% για τους μικρούς καταναλωτές, ο ειδικός φόρος ρεύματος στο 0,5%, καθώς και η αναστολή του φόρου για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον πόλεμο να περικόψει τη θετική εξέλιξη της χώρας μας», είπε ο Σάντσεθ στην ομιλία του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ,Spain news

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα