back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μειωμένες προσδοκίες στο Κίεβο ενώ ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας ξεκινά από σήμερα στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακχάμια, ο οποίος περιέγραψε τις προηγούμενες συνομιλίες με τη Ρωσία, (φωτο αρχείου) τον περασμένο μήνα, ως «πολύ δύσκολες».

Σε χθεσινή συνέντευξη του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί συμβιβασμό με τη Ρωσία για το θέμα της περιοχής του Ντονμπάς και ότι κατανοεί πως πλέον είναι αδύνατον να εκδιωχθούν πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα διαπιστώνεται σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian κάποια μείωση των προσδοκιών με τον πρόεδρο Ζελένσκι να χαιρετίζει τις νέες διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ελπίζει πως  θα έφερναν ειρήνη «χωρίς καθυστέρηση».

Ενώ το Reuters δημοσίευσε ένα απόσπασμα δηλώσεων από τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών  Βαντίμ Ντενισένκο  ο οποίος ενόψει των συνομιλιών είπε:  «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στα κύρια ζητήματα».

Σύμφωνα  μ το Reuters ένας ακόμη ανώτατος αξιωματούχος στο Κίεβο ο Ιχορ Ζοκβα  αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι , αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυητές της ασφάλειάς μας στο μέλλον».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου του ανέφερε ότι είναι αναγκαία άμεσα κατάπαυση του πυρός και καλύτερες συνθήκες για τους αμάχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας το βράδυ της Κυριακής, «ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη» .

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σχετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και τη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

Ο προηγούμενος  γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα