back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tέσσερις άξονες για την ενίσχυση των εργαζομένων και τη στήριξη των ανέργων

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα υλοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση των εργαζομένων και την αστήριξη των ανέργων, προβλέπεται:

Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου.

Πολλαπλασιασμός των προγραμμάτων για επιδότηση πρόσληψης ανέργων. Ήδη, μόνο για το 2022 θα υπάρξει επιδότηση 86.000 θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, υλοποιούνται τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας «πρώτο ένσημο» για τους νέους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν ανέργους.

Περαιτέρω μείωση της ανεργίας χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Εισαγωγή (από τον Ιούνιο σταδιακά) της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με στόχο να αποτελέσει την εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων.

Εντωμεταξύ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τα στοιχεία από την έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι δρομολογούνται μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Τόσο ως προς την ανεργία, όσο και ως προς τους μισθούς.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Τον Ιανουάριο του 2022 κατεγράφησαν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και ο χαμηλότερος αριθμός ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.).

Η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ)

Μείωση των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως κατά 9,8% και αύξηση αυτών που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ κατά 14,8%.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Ενδεικτικά:

Για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως) ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).

Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος από τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022 κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.

“Μεγάλες προκλήσεις βεβαίως στην αγορά εργασίας παραμένουν. Κανένας δεν πανηγυρίζει για το ποσοστό ανεργίας, παρά την μείωση που παρατηρήθηκε, ούτε για την χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Υπήρξαν όμως σημαντικές βελτιώσεις που δεν έγιναν τυχαία και πρέπει να επισημανθούν. Στο άμεσο μέλλον η πολιτική της κυβέρνησης θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο εργαζόμενους και άνεργους”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.

 

Δημήτρης Κωστάκος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα