back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να αποδεχθεί τον εδαφικό της ακρωτηριασμό

Διαβάστε επίσης

Για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία με τις συγκρούσεις να εξελίσσονται φονικότερες, τη γραμμή του μετώπου να έχει «παγώσει», αλλά και για τις ειρηνευτικές προσπάθειες, μίλησε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών ΝΔ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων), στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

«Απ ό,τι φαίνεται, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δέχεται με κάποιο τρόπο την ουδετερότητα, δηλαδή να μην αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δείχνει να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα υπογραφεί με τον Ζελένσκι, χωρίς να τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.
Βέβαια, θα εμμείνει στην αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και της αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς.
Η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να αποδεχθεί τον εδαφικό της ακρωτηριασμό, γι αυτό καθυστερεί η εξεύρεση χρυσής τομής. Στο εδαφικό, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και δεν βλέπω εύκολο να γεφυρώνεται σύντομα.

Ο σχεδιασμός της Ρωσίας απέτυχε με δεδομένο ότι πίστευε πως μέσα σε 4 με 5 μέρες θα έχει τελειώσει με την Ουκρανία, έχοντας την μετατρέψει σε οικόπεδο. Όμως, δεν υπολόγισε το σθένος του ουκρανικού λαού κι έμπλεξε σε έναν αστικό πόλεμο» δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ Χατζηβασιλείου πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε περίπτωση Ρωσία και Πούτιν, να αποδεχόντουσαν να πιστωθεί η όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για προφανείς λόγους. Σίγουρα θα έκλεινε το μάτι σε τρίτη δύναμη. Θα είναι η Τουρκία; ενδεχομένως η Κίνα; Όλοι εύχονται να βρεθεί μία λύση, ακόμα και αν είναι η Τουρκία».

Σε σχέση με τη ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε «δεν μπορεί η Δύση να αποδεχθεί την πιθανότητα χρήσης χημικών, που συχνά χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο ως απειλή που ξεπερνά τα Ουκρανικά σύνορα …. Δεν πρόκειται να δεχθεί το ΝΑΤΟ οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον εδάφους συμμαχικής χώρας».

Για τα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σχολίασε ότι κυριάρχησε θετικό κλίμα. «Η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια στο θετικό κλίμα που επικράτησε μεταξύ των δύο ηγετών. Αν το πράξει, ανοίγει ο δρόμος για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας».

Τέλος, αναφερόμενος στην τραγωδία του βομβαρδισμού του μαιευτηρίου στην Μαριούπολη, όπου έχουν γεννηθεί και χιλιάδες Ελληνόπουλα, έκανε λόγο για «σημείο καμπής και της τελευταίας επιφύλαξης του δυτικού κόσμου» υπογραμμίζοντας πως «εκεί έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα