back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θ. Πλεύρης: Όλα τα μέτρα που αναστέλλονται θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο – Εκτός ΕΣΥ έως 31/12 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Διαβάστε επίσης

Όλα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο υπάρχει φόβος σύμφωνα και με τον ΠΟΥ ο κορονοϊός να επιστρέψει επιθετικά. Εξήγησε ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει το γεγονός ότι σχεδόν το 85% των ενηλίκων και το 90% άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19. Σήμερα ξεκίνησε και η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα..

Επανέλαβε ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και το μέτρο θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν βάση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Αναφορικά με την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είπε ότι την Τετάρτη ψηφίζεται η διάταξη που προβλέπει την παραμονή τους εκτός ΕΣΥ έως 31 Δεκεμβρίου. Δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι όσο υπάρχει πανδημία ο υγειονομικός για να μπορεί να εργαστεί σε δομές υγείας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά της covid-19 και αυτό έχει να κάνει τόσο με την δημόσια υγεία όσο και με το γεγονός ότι κάποιος που αρνείται την επιστήμη του δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, ανέφερε ο υπουργός. Σχεδόν οι μισοί από τους 7.000 που ήταν σε αναστολή έχουν επιστρέψει είπε ο υπουργός, κάποιοι έχουν εμβολιαστεί και κάποιοι επέστρεψαν στο σύστημα με πιστοποιητικό νόσησης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα