back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Λεχουρίτης: Με την ανοχή της κυβέρνησης και με πρόσχημα τον πόλεμο, κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών

Διαβάστε επίσης

Για μπαράζ ανατιμήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης με πρόσχημα τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

«Η κερδοσκοπία δεν είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται ως απόρροια του πολέμου. Είναι κάτι που με την ανοχή της κυβέρνησης, έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών είτε πρόκειται για τον τομέα της ενέργειας είτε για τα καύσιμα είτε για το φυσικό αέριο. Όταν, για παράδειγμα, ακούμε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού ότι οι εταιρίες ενέργειας κερδοσκόπησαν εις βάρος των καταναλωτών άρα τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν κατά 90%, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως γίνεται ”πανηγύρι” εις βάρος της τσέπης μας», ανέφερε.

Ως προς τούτο, επισήμανε ότι το ΙΝΚΑ έχει καταθέσει συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής και προέτρεψε τους καταναλωτές να συμμετάσχουν προκειμένου -όπως είπε- να κερδίσουν το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν μπορεί κάποιος που πλήρωνε 150 ευρώ ρεύμα για ένα διαμέρισμα 40 τ.μ να δίνει πλέον 1000 ευρώ. Δεν οφείλουν να πληρώσουν καμία ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα», τόνισε.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι λειτουργεί Ειδική Γραμματεία Συλλογικής Αγωγής, για την άμεση ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή στο τηλεφωνικό κέντρο 211-0135 199, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν και στην ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ στη διεύθυνση https://www.inka.gr/.

Και πρόσθεσε: «Πέφτει η τιμή της ενέργειας στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ομοίως συμβαίνει και με το φυσικό αέριο αλλά και με τα τρόφιμα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Το πλαφόν δεν αποτελεί θωράκιση. Το να πληρώνω κατά 100% ακριβότερο το προϊόν που αγόραζα σε χαμηλότερη τιμή πριν από ένα χρόνο, δεν είναι θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, είναι μπάχαλο».

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, υπογράμμισε: «Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι καλά γιατί πέρα από την ακρίβεια, ξεκινούν και οι ελλείψεις κάποιων τροφών. Ωστόσο, ο κόσμος δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται και να φοβάται ότι δεν θα βρει αλεύρι ή ζάχαρη. Για την ώρα, υπάρχει επάρκεια καταναλωτικών αγαθών. Η κυβέρνηση υποχρεούται απέναντι στον ελληνικό λαό να φροντίσει για την επάρκεια των καταναλωτικών αγαθών και να ελέγξει τη μαύρη αγορά και την κερδοσκοπία που παρουσιάζεται καθημερινά».

Τέλος, συμβούλεψε τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα προσφορών και να προχωρούν σε έρευνα αγοράς καθώς -όπως σημείωσε- πολλές φορές «οι προσφορές είναι ακριβότερες από τα μεμονωμένα προϊόντα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα