back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας – Τι απαντά η Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, θα συνεχιστούν και αύριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ήταν μέχρι στιγμής οι πιο σημαντικές, συμπληρώνοντας ότι τα θέματα – αγκάθια θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση από τους υπουργούς Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Το αργότερο έως αύριο θα ξέρουμε αν οι συνομιλίες μπορούν να αποδώσουν καρπούς, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση. «Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Την ίδια ώρα η Μόσχα ανακοίνωσε την απόφασή της να να μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και τη Τσερνίχιβ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χωρίς χειραψίες οι σημερινές διαπραγματεύσεις

Χωρίς χειραψίες διεξήχθησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι δύο αντιπροσωπείες έκατσαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ρόλο διαμεσολαβητή υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες», ζητώντας  παράλληλα άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Αμπράμοβιτς συνομίλησε με τον Ερντογάν πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες συζητούν «τους βασικούς όρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων τριβής».

Στις 11:00 η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χθες, ο  Ερντογάν ανέφερε ότι οι συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».

Ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να εμπλέξουν την Τουρκία στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει την Τουρκία, η οποία έχει μια δίκαιη και ειλικρινή στάση, να γίνει γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο Ερντογάν και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε άλλη χώρα, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τη χώρα μας στον πόλεμο, σε αυτήν την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, βλέπουν τη γέφυρα ειρήνης που έχουμε οικοδομήσει με ένα σφίξιμο στην καρδιά».

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

Σύμφωνα  με το χθεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και με βάση σημεία του προσχεδίου εγγράφου κατάπαυσης του πυρός που δημοσίευσε, στο κείμενο δεν περιέχεται κανένα από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας, όπως η  «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατιωτικοποίηση» και η νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με  τους FT η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα περιλάμβανε εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ.

Το δημοσίευμα  υπογραμμίζει παράλληλα  ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση.

H σύνθεση της Ουκρανικής αντιπροσωπείας και οι στόχοι της

Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρέζνικοφ, καθώς και ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα με το Reuters η ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι η αρχική προτεραιότητά της είναι να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός, αν και υπάρχει σκεπτικισμός για το αν αυτό είναι εφικτό.  Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να εγκαταλείψει κάθε πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα για το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί. Άλλα ακανθώδη ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν την τύχη των αποσχιστικών περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς και το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε επισήμως από τη Ρωσία το 2014.

Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου πραγματοποιήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου στην στο Μπελοβέζσκαγια Πούσα και στις 7 Μαρτίου στην περιοχή Μπρεστ. Στα μέσα Μαρτίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται οι συνομιλίες καθημερινά μέσω διαδικτύου.

Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε χθες ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε. «Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Έχουμε ένα σκεπτικό ασφαλείας το οποίο αναφέρει πολύ ξεκάθαρα ότι μπορούμε και όντως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή», εξήγησε.

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν σήμερα στην Ουκρανία για την απομάκρυνση αμάχων

Στο μεταξύ η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την αναστολή της χθες, Δευτέρα, λόγω φόβων για ρωσικές “προβοκάτσιες”.

“Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram. Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

O πρώτος διάδρομος θα ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.

Χθες οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν για όλη την ημέρα κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, λέγοντας ότι φοβούνται ρωσικές “προβοκάτσιες”.

Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων οργανώνεται καθημερινά για τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες στην Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει επανειλημμένως ρωσικές επιθέσεις στους διαδρόμους αυτούς, κυρίως γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα