back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Στύλιος: Πλήρης επάρκεια τροφίμων και αγαθών, αυτή τη στιγμή

Διαβάστε επίσης

30-03-2022

Βεβαιότητα για την επάρκεια τροφίμων και αγαθών σε όλους τους τομείς στη χώρα, καθώς και για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, στον απόηχο της ανησυχίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα που προκαλούνται σε σειρά προϊόντων όπως άλευρα, ηλιέλαια και σπορέλαια.
«Υπάρχει, αυτή τη στιγμή, πλήρης επάρκεια τροφίμων και αγαθών σε όλους τους τομείς στη χώρα», είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σε ερώτηση για τους εν δυνάμει κινδύνους από την ρωσική εισβολή και τα πιθανά σενάρια εξέλιξης, δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης. Να μην υπάρχουν δηλαδή όλα τα αγαθά».

Για τις εισαγωγές σκληρού σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία τόνισε πως είναι της τάξης του 25%, ενώ ξεκαθάρισε πως «εφόσον χρειαστεί και δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουμε εναλλακτικές διεξόδους και μπορούμε να στραφούμε σε άλλες αγορές. Όμως, ακόμα υπάρχουν ικανά αποθέματα και δική μας, εσωτερική παραγωγή. Στην Ουκρανία βέβαια έχει γίνει καλλιέργεια σταριού, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση για τη διαδικασία μεταφοράς. Λειτουργούμε με σχέδιο ώστε να μη φτάσουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις κρίσης χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης».

Ο κ Στύλιος συμπλήρωσε ότι-προληπτικά- έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο ειδική Επιτροπή για τη συγκέντρωση στοιχείων από την Στατιστική Υπηρεσία και την επικοινωνία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανά τη χώρα, με στόχο να καταγραφούν τα διαθέσιμα αποθέματα.
Επισήμανε μάλιστα πως «την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε σχετική διάταξη σε τροπολογία για τα αποθέματα σε στάρια, καλαμπόκια, άλευρα, ζωοτροφές κι άλλα σιτηρά, όπως και στο ηλιέλαιο. Στόχος είναι να διεξάγονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν καταμετρηθεί όλα τα αποθέματα για το 2022 και δεν θα τεθεί θέμα για την ετήσια κατανάλωση, όπως εκτίμησε.

Ο κ Στύλιος παραδέχθηκε ότι διαπιστώνονται αυξήσεις τιμών σε πολλά επίπεδα, αλλά παρατήρησε πως έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα μικτά κλιμάκια των συναρμόδιων Υπουργείων, για τη διεξαγωγή ελέγχων.
«Έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι ένα μήνυμα συμμόρφωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το ράλι αυξήσεων στις τιμές καυσίμων και ρεύματος, δήλωσε ότι ελήφθησαν μέτρα στήριξης λόγω του αντίκτυπου και στο κόστος παραγωγής.

Όπως εξήγησε, αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και από ευρωπαϊκής πλευράς. «Στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας αποφασίστηκε η δημιουργία προσωρινού πλαισίου ενισχύσεων με ένα κοινοτικό Ταμείο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ (με δυνατότητα διπλασιασμού του ποσού από την Κομισιόν) από το οποίο η Ελλάδα λαμβάνει 26 εκατομμύρια, για να διοχετευτούν στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα κι όπου εντοπίζεται πρόβλημα, ώστε να στηριχθεί ο παραγωγός και να μη μετακυλισθεί στον καταναλωτή η αύξηση του κόστους παραγωγής… Όσο για το ρεύμα και το πετρέλαιο τα ποσά έχουν μπει στην άκρη κι έχουν γίνει ανακοινώσεις.
Στα κοινοτικά Συμβούλια Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κατατίθενται προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι αγρότες παραγωγοί θα πάρουν κανονικά την επιδότησή τους για την επόμενη διετία, σαν να ήταν σε καθεστώς αγρανάπαυσης, δηλαδή απονιτροποίησης στα λιπάσματα…Μιλάμε για περισσότερα από 300 χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα. Βήμα- βήμα λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα μέτρα, με στάθμιση των εκάστοτε δεδομένων».

Για την επιβολή πλαφόν στο ηλιέλαιο, κυρίως για τους επαγγελματίες της εστίασης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε λόγο για υπερβολή σε σχέση με την αγορά και την αποθήκευση ποσοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά είναι καλυμμένη κι υπάρχουν εναλλακτικά έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επαγγελματίες.
Συμπυκνώνοντας ανέφερε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σταθερή και μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες για το 2022».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα