back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Greenpeace: Θετικό πρώτο βήμα για την Παγκόσμια Συνθήκη για τα πλαστικά

Διαβάστε επίσης

Ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης χαρακτηρίζει η Greenpeace την έγκριση του ψηφίσματος για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία Παγκόσμια Συνθήκη για τα πλαστικά, από την 5η Σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (UNEP 5.2), που πραγματοποιήθηκε  στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η Παγκόσμια αυτή Συνθήκη θα είναι νομικά δεσμευτική συμφωνία και θα αφορά όλο τον κύκλο ζωής του πλαστικού – από τον σχεδιασμό και την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή του – αλλά και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Αυτή είναι μία πρώτη σημαντική νίκη, αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούμε εδώ και χρόνια με φορείς, οργανώσεις και πολίτες στο πλευρό μας. Το πλαστικό μίας χρήσης, από το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραγωγής του, είναι τοξικό τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον, επισημαίνει η οργάνωση.

Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν γίνει συνέταιροι για να μας πείσουν ότι η ανακύκλωση αρκεί, όταν ξέρουμε ότι έχει ανακυκλωθεί μόνο το 9% του πλαστικού που έχει παραχθεί ποτέ. Το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, όπως το αέριο από fracking και το πετρέλαιο. Συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, επηρεάζει τα οικοσυστήματα και δημιουργεί απορρίμματα, που πλέον έχουν φτάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη. Ταυτόχρονα, είναι πρόβλημα και για την υγεία μας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν γίνει οι χωματερές της Δύσης, σε μία «αποικιοκρατία των σκουπιδιών». Η Συνθήκη αυτή είναι μία ιδανική ευκαιρία να βάλουμε τέλος στην πλαστική ρύπανση και στις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, το κλίμα, την υγεία μας, σημειώνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα