14.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

14.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Ντράγκι: Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου ισχύουν για τις πληρωμές σε ευρώ

Διαβάστε επίσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας ότι οι αγορές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μπορούν ακόμα να γίνονται σε ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ο Πούτιν είπε ότι τα τρέχοντα συμβόλαια θα παραμείνουν σε ισχύ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη. «Δεν είναι απολύτως εύκολο να αλλάξει το νόμισμα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή βασικών αγαθών διεθνώς», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη. Η μετατροπή πληρωμών σε ευρώ τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολη, είπε.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε ότι «τα υπάρχοντα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τη Ρωσία για προμήθεια ενέργειας, θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ και δολάρια» και ότι «όπως κατάλαβα από τα όσα είπε ο Πούτιν, η αλλαγή σε ρούβλια θα είναι μια εσωτερική απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Απαντώντας σε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το αν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «ελπίζω οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν, διότι είναι χρήσιμες. Είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε και στην συνάντηση που είχα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, και της Ελλάδας -μέσω τηλεδιάσκεψης- πριν μια εβδομάδα, εδώ στην Ρώμη».

«Στη χθεσινή συνομιλία μου με τον Πούτιν, του είπα ότι θέλω να μιλήσω για ειρήνη και προσθεσα ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει επιθυμία για ειρήνη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Οι κυρώσεις αποδίδουν και η ειρήνη επιτυγχάνεται, μόνον αν η Ουκρανία συνεχίσει να τυχαίνει υπεράσπισης. Εξέφρασα τη διάθεση της Ιταλίας να συμβάλει στην όλη ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έγινε δεκτή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι «τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία, επιθυμούν η Ιταλία να είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας που ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί».

Παράλληλα, επανέλαβε την σημασία της Στρατηγικής Πυξίδας, και ότι «πρέπει να ξεπεραστεί το σύστημα λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και να καταλάβουμε ποιος, πώς και για ποιο σκοπό ξοδεύει χρήματα στον τομέα αυτό».

«Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κατάλαβαν ότι μπορούν να μετατραπούν σε σημαντικά hub φυσικού αερίου, και στο μέλλον και υδρογόνου, με στόχο, τα αποθέματα ενέργειας της νότιας ακτής της Μεσογείου, να φτάσουν και μέχρι την Βόρεια Ευρώπη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις» και ότι τα σχέδια τα οποία μελετώνται αφορούν «αγωγό φυσικού αερίου Ιταλίας- Ισπανίας, αλλά και τον EastMed». «Χρειάζεται χρόνος, όμως, δεν είναι κάτι το άμεσο», προσέθεσε.

Τόνισε, δε, ότι «δεν ξέρει να απαντήσει αν η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στον EastMed», ότι «η Κομισιόν συνεχίζει την σχετική τεχνική μελέτη», και πως «τα όσα συνέβησαν, αλλάζουν σημαντικά τα συμπεράσματα της τεχνικής μελέτης».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο και άλλες χώρες, πίεσαν σημαντικά για την επίτευξη πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» και εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί μια τόσο υψηλή τιμή του φυσικού αερίου».

«Η Ρωσία, δεν μπορεί να πουλήσει το φυσικό της αέριο σε άλλον πελάτη, εκτός από την Ευρώπη. Υπάρχουν κάποιοι, όμως, οι οποίοι λένε: ”και αν από την Μόσχα, σταματήσουν τις προμήθειες;”. Με τον διάλογο, πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους δισταγμούς. Για να μειώσουμε την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, πρέπει να μειώσουμε την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου», ολοκλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Με πληροφορίες από Bloomberg και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα