back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα έκρηξη ακούστηκε στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ – Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Νέα έκρηξη ακούστηκε γύρω στη 1 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, όπου τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας στο Reuters.

Ο τοπικός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε ότι δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα έπληξαν την αποθηκευτική μονάδα νωρίς σήμερα το πρωί, διατυπώνοντας έτσι την πρώτη κατηγορία για ουκρανικό αεροπορικό πλήγμα σε ρωσικό έδαφος από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουολέμπα δήλωσε σήμερα, από την πλευρά του, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ουκρανίας σε χτύπημα στο Μπέλγκοροντ, διότι δεν γνωρίζει όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Πολωνία, ο Κουλέμπα δήλωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε ανάμειξη σε αυτό, πολύ απλά διότι δεν έχω στη διάθεσή μου όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία περιμένει την επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις του Κιέβου που παρουσιάστηκαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία και ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πιέζουν την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε τη Παρασκευή ο Ρώσος προέδρος με τον Τούρκο ομόλογο του, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει νωρίτερα ότι θα πει στον Πούτιν πως ο ίδιος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της περιοχής του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Παράλληλα θα ανανεώσει την πρότασή του να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους δυο προέδρους.

Προηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη της συνόδου ΕΕ-Κίνας ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κετσιάνγκ. «Η Κίνα αποδοκιμάζει την επίλυση των προβλημάτων μέσω κυρώσεων. Το Πεκίνο δεν θα εξαναγκαστεί να επιλέξει πλευρά ή να υιοθετήσει την απλοϊκή προσέγγιση ‘αυτός είναι φίλος και αυτός εχθρός», δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Μέσω τηλεδιάσκεψης  οι διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές  κατηγορούν την Ουκρανία για το πολύ σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπελγκορόντ, όμως προς το παρόν οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το συμβάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αναδιοργανώσουν την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και να αποφύγουν τη δημιουργία προβλημάτων στην τροφοδοσία του Μπέλγκοροντ.

Οι Ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι εξαπέλυσαν επιδρομή με επιθετικά ελικόπτερα εναντίον  της «εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων» στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η «πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων οφειλόταν σε αεροπορικό πλήγμα δύο ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Μπελγκορόντ, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Αν και διάφοροι λογαριασμοί στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ουκρανικής κυβέρνησης αναπαράγουν βίντεο από το χτύπημα, επισήμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για μια από τις πρώτες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι 27 από τις δεξαμενές έχουν πάρει φωτιά και ότι ενδέχεται οι φλόγες να επεκταθούν σε ολόκληρη την εγκατάσταση.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosneft, στην οποία ανήκει η μονάδα, διαβεβαίωσε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως απομάκρυνε όλο το προσωπικό της.

Κάτοικοι συνοικίας της Μπελγκορόντ κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γκλάντκοφ.

Προχθές Τετάρτη, σημειώθηκαν εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών επίσης στην Μπελγκορόντ, χωρίς οι ρωσικές αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος.

Η Ευρώπη απορρίπτει το τελεσίγραφο Πούτιν, οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν ρεκόρ αποθεμάτων πετρελαίου 

Στη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ, Γερμανία και Γαλλία απέρριψαν την απαίτηση του Κρεμλίνου να γίνονται οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια σε ρούβλια με τη Μόσχα να απειλεί επίσης ότι θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ε.Ε

Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Ρωσίας – Δύσης με τη Μόσχα να απειλεί ανοιχτά ότι θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της, ενώ ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η είσοδος Ευρωπαίων ηγετών και ευρωβουλευτών στη Ρωσία.

Νωρίτερα χθες, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να γίνονται οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια σε ρούβλια. «Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ» είπε ο Όλαφ Σολτς.

Σήμερα το πρωί με ανακοίνωση του ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom σημειώνει ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

Oι πλήρεις επιπτώσεις του προεδρικού διατάγματος του Ρώσου προέδρου που υποχρεώνει τις Ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο που εισάγουν εξετάζονται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφέρουν οι FT. Ήδη το Βερολίνο και η Βιέννη ενεργοποίησαν το πρώτο επίπεδο των ενεργειακών προγραμματικών σχεδίων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κάθε κιλοβατώρα ενεργειακού αποθέματος, βοηθάει». 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υλοποίησε την απειλή του, αναφέρει η DW και έριξε, έτσι, στον πόλεμο ένα από τα πιο ισχυρά του όπλα, έχοντας μάλιστα ως στόχο όχι την Ουκρανία, αλλά την Ευρωπαϊκή Ενωση  προτού οι Ευρωπαίοι προλάβουν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Οπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, κάθε άρνηση αποδοχής του νέου μηχανισμού πληρωμών – οι «τεχνικές λεπτομέρειες» του οποίου θα έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – θα συνεπάγεται την ακύρωση των υπαρχόντων συμβολαίων και, κατά συνέπεια, θα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα στους αγωγούς.

«Τα συμβόλαια προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ και μερικά σε δολάρια. Εξήγησα στη συνομιλία μου με τον ρώσο πρόεδρο ότι αυτό θα μείνει ως έχει», είπε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Προεξόφλησε δε ότι «οι επιχειρήσεις θέλουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ιταλός πρωθυπουργός. «Εκείνο που κατάλαβα, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος, είναι ότι η μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Μάριο Ντράγκι. «Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια. Και πρέπει να τηρούνται», διεμήνυσε από το Βερολίνο ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ μετά τις συναντήσεις με τους γερμανούς ομολόγους του Ρόμπερτ Χάμπεκ και Κρίστιαν Λίντνερ. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στη διάρκειά τους αποφασίστηκε να αρχίσει η κατάστρωση σχεδίων που αφορούν το σενάριο της διακοπής των ροών ρωσικού αερίου.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι επικρατεί ασάφεια όσον αφορά τον νέο μηχανισμό, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ίδιος ο Πούτιν επέμεινε πως οι όροι των συμβολαίων δεν αλλάζουν και πως, ουσιαστικά, κράτη και εταιρείες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να πληρώνουν στα νομίσματα που αναγράφονται στα συμβόλαια. Με διαμεσολαβητή την Gazprom Bank, η οποία σκοπίμως έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις και δεν έχει αποκλειστεί ούτε από το σύστημα Swift. Ετσι, θεωρεί ότι απαντά προκαταβολικά και ικανοποιητικά στις δηλώσεις του Ολαφ Σολτς και άλλων Ευρωπαίων, ότι οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται όπως μέχρι σήμερα.

Στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αναπληρώνοντας το έλλειμμα που δημιουργεί στην παγκόσμια αγορά η απουσία του ρωσικού αργού, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια «μαύρου χρυσού» την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες από τα στρατηγικά αποθέματα της υπερδύναμης.  Η απόφαση μεταφράζεται  στην απελευθέρωση της γιγαντιαίας ποσότητας των 180 εκατ. βαρελιών, που αναλογεί σε σχεδόν το ένα τρίτο από τα συνολικά αποθέματα της χώρας, αναφέρουν οι NYTimes. «Το μέγεθος της απελευθέρωσης δεν έχει προηγούμενο: Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ άλλοτε μια απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων στα επίπεδα του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για μια ιστορική κίνηση που έχει σαν στόχο να αποτελέσει μια γέφυρα για τη συγκράτηση των τιμών μέχρι τα τέλη της χρονιάς, οπότε υπολογίζεται πως η εγχώρια πετρελαϊκή παραγωγή θα αυξηθεί.

Μόσχα : Δεν ζητούμε άρση κυρώσεων 

Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν έχει πρόθεση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τις κυρώσεις που της επέβαλε και έχει επαρκή «περιθώρια ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε ο Νικολάι Κόμπρινετς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Oι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, όπως όμως και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την πρόοδο να παραμένει ζητούμενο.

Πούτιν: Καμία συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Το Κρεμλίνο παράλληλα διέψευσε εκτιμήσεις στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο πως ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είτε παραπλανήθηκε ή κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζέρεμι Φλέμινγκ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν φοβούνται να του πουν «την αλήθεια», ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει «απομονωμένος».

«Απλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο. Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν και δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό μας για τη λήψη αποφάσεων», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χθες Πέμπτη, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα