back to top
24.5 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

24.5 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

Βρυξέλλες προς Πεκίνο: Μην βοηθήσετε τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναζήτησαν σημάδια από τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, ότι το Πεκίνο θα συνδράμει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι δεν θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει της κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

«Έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ στη συνομιλία τους με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Η Κίνα, επανέλαβε την κριτική της έναντι της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, να δηλώνει, ενώ η σύνοδος βρισκόταν σε εξέλιξη: «Η Κίνα αποδοκιμάζει την επίλυση των προβλημάτων μέσω κυρώσεων. Το Πεκίνο δεν θα εξαναγκαστεί να επιλέξει πλευρά ή να υιοθετήσει την απλοϊκή προσέγγιση ”αυτός είναι φίλος και αυτός εχθρός”. Πρέπει να αντισταθούμε στην ψυχροπολεμική νοοτροπία».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε εν μέρη τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Η Κίνα έχει κρατήσει, μέχρι στιγμής, επισήμως ουδέτερη στάση, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία της με τη Ρωσία «δεν έχει όρια», ενώ δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία μάλιστα αποκαλεί «στρατιωτική επέμβαση», υιοθετώντας τη ρητορική της Μόσχας.

O πήχης των προσδοκιών ήταν εκ προοιμίου χαμηλός για τη σημερινή σύνοδο. Εξαρχής, δεν είχε προγραμματιστεί η έκδοση ανακοινωθέντος ή η πραγματοποίηση δηλώσεων. Ως επιτυχία αποτιμάται η πραγματοποίησή της και μόνο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα