back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Α. Λινού: Εμβολιασμός, μέτρα προστασίας και χορήγηση αντιικών φαρμάκων, το τρίπτυχο άμυνας στην πανδημία

Διαβάστε επίσης

02-04-2022

«Κώδωνα κινδύνου» για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει προκαλέσει η υπο-παραλλαγή Όμικρον 2, κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Και προτείνει -ως γραμμή άμυνας το τρίπτυχο «εμβολιασμός, μέτρα προστασίας και χορήγηση αντιικών φαρμάκων».

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Θεοδόση, συσχέτισε τον σταθερά υψηλό αριθμό θανάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, με τις επίσης αυξημένες θετικές διαγνώσεις και την ελαστικότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενο εμφάνισης νέων παραλλαγών.

«Υπάρχει μια συζήτηση για αυτό που λέγεται Delta Cron και προέκυψε από σύζευξη δύο παραλλαγών. Η νέα μετάλλαξη φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της Όμικρον ως προς τη μεταδοτικότητα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα επεκταθεί. Ο ΠΟΥ μιλά για καινούργιες μορφές της νόσου.
Δεν γίνεται επαρκής αλληλούχιση, δεν εξετάζεται δηλαδή σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ο τύπος τους. Έχουμε αποδεχθεί -στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ- ότι επικρατεί η ΟΜΙΚΡΟΝ 2, χωρίς αυτό να έχει πλήρως μελετηθεί. Έχουμε μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και τα μέτρα τηρούνται με σχετική ελευθερία» λέει η κυρία Λινού.

Η έγκριτη επιστήμων και Πανεπιστημιακός προκρίνει την ανάγκη ενοποίησης των μέτρων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και την αναθεώρηση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους.
Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι «ήταν πρόωρο να επιτραπεί η αυξημένη ή και 100% πληρότητα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν προστασία για τους εαυτούς τους, αλλά δεν παύουν να μεταδίδουν ιικό φορτίο με τον συγχρωτισμό και την παραμονή σε κλειστούς χώρους».

Παράλληλα, τάσσεται κατά της κατάργησης της μάσκας και της αποστασιοποίησης, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ δηλώνει πως δεν ισχύει η ανοσία αγέλης, με δεδομένες τις χαμηλές επιδόσεις στην κούρσα εμβολιασμού για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, κάτι που όπως εξηγεί, επιτρέπει τη διασπορά μέσω των μετακινήσεων, αλλά και τις συνεχείς μεταλλάξεις.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, επισημαίνει ότι «στις ΗΠΑ ήδη εγκρίνεται για τον γενικό πληθυσμό άνω των 50 ετών», ενώ κρατά αποστάσεις για τη διεξαγωγή της στα παιδιά, τονίζοντας πως «δεν έχει εγκριθεί ούτε η τρίτη δόση».

Σε σχέση με τη συζήτηση περί ετήσιου εμβολιασμού, η κυρία Αθηνά Λινού δηλώνει ότι «θα πραγματοποιηθεί εφόσον σταθεροποιηθεί ο ιός και -σε κάθε περίπτωση- μετά από τον εμπλουτισμό των υπαρχόντων σκευασμάτων, ώστε να περιλαμβάνουν τις περισσότερες δυνατές παραλλαγές».

Τέλος, ερωτηθείσα για την απόδοση των αντιικών φαρμάκων ξεκαθαρίζει ότι «βοηθούν μερικώς κι εφόσον χορηγηθούν νωρίς σε όσους τα χρειάζονται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα