back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια κατακραυγή για τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούτσα

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμιος αποτροπιασμός από τη διάπραξη θηριωδιών και εγκλημάτων πολέμου στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας. Οι χώρες καταδικάζουν τις μαζικές βιαιότητες και ζητούν να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία – Σκόπιμη η «σφαγή» στη Μπούτσα

Ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα στην Μπούτσα ζητά ο  ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

ΕΕ: διάπΔαξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπούτσα ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο τουίτερ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».

«Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα» υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία είχε επισκεφθεί το Κίεβο πριν από δύο ημέρες, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές».

«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν» υπογράμμισε η κ. Μετσόλα με ανάρτησή της στο τουίτερ. Η ίδια σημείωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις» καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η Γαλλία καταδικάζει τις “ μαζικές βιαιότητες” των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτό που χαρακτήρισε ως “ μαζικές βιαιότητες” που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λεντριάν αναφέρθηκε ειδικότερα, στην πόλη Μπούτσα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο, για την οποία οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν τη διάπραξη μιας σκόπιμης “ σφαγής” από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών πρόσθεσε στην ίδια δήλωση ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου και ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ουκρανίας, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την προσαγωγή σε δίκη, αυτών που έχουν την ευθύνη διάπραξης αυτών των βιαιοτήτων.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ωμότητες εναντίον αμάχων στην Μπούτσα

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου» ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι» επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία.

«Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους», επέμεινε.

«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν σε άλλη συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτιμώντας και αυτός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. «Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα.

«Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης επλήγη, δήλωσε στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφεριακής διοίκησης Σεργκέι Μπρατσούκ. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα», δήλωσε ο Μπρατσούκ.Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί και ότι τουλάχιστον τρεις στήλες καπνού και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια βιομηχανική ζώνη.

Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης είπε πως άκουσε ένα αεροπλάνο, όμως ένας στρατιωτικός κοντά στο σημείο ενός από τα πλήγματα υποστήριξε πως επρόκειτο για ρουκέτα ή για πύραυλο.

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram: «Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα».

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέστρεψε διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην Οδησσό – Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα. Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

Γερμανία: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα “ εγκλήματα πολέμου” στην Μπούτσα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για “ τα εγκλήματα πολέμου” που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, λίγο πιο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την “ απρόκλητη βία” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης δήλωσε χθες ότι 300 κάτοικοι της σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης για ένα μήνα από το ρωσικό στρατό. Το Reuters είδε τα θύματα σε έναν ομαδικό τάφο, ενώ πτώματα υπάρχουν ακόμη στους δρόμους της πόλης.

“ Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια” έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

Αντ. Μπλίνκεν: «Γροθιά στο στομάχι» οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε μία σημερινή συνέντευξη του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων “ είναι μια γροθιά στο στομάχι.”

Το Κίεβο απαιτεί την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου.

Ο Αντρίι Σιμπίχα αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα