back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλικές εκλογές – Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν Μακρόν – Λεπέν στον β’ γύρο

Διαβάστε επίσης

Με αγωνία αναμένει η Ευρώπη την έκβαση, την ερχόμενη Κυριακή 10 Απριλίου, του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία καθώς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προεξοφλεί το δίδυμο Εμμανουέλ Μακρόν – Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Η  σταθερή άνοδος της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις οδήγησαν ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρον, παρότι διατηρεί ισχυρή πρωτοκαθεδρία, να κρούσει το περασμένο Σάββατο, τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη νίκη της Ακροδεξιάς, θυμίζοντας ότι ανατροπές έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα με το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, όπου οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν.

Το εκλογικό επιτελείο του Μακρόν αιφνιδιάσθηκε από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας όταν η δημοσκόπηση της Εlabe (30 Μαρτίου) για λογαριασμό της BFM TV και του περιοδικού Express έδειξε μεγάλη μείωση της διαφοράς του Γάλλου προέδρου από την αρχηγό της γαλλικής Ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο εκλογικό γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου.  Παρ’ ότι ο πρόεδρος – υποψήφιος Μακρόν, διατήρησε και σε αυτή τη δημοσκόπηση την προτίμηση των ψηφοφόρων, η διαφορά με την αντίπαλό του έχει, για πρώτη φορά, συρρικνωθεί στις 5 μονάδες. Η δημοσκόπηση έδωσε στον Μακρόν 52,5% (- ) στη δε Μαρίν Λεπέν 47,5% (+) ενώ η προηγούμενη της ίδιας εταιρείας εμφάνισε τον Μακρόν στο 59,5% έναντι 40,5% στην Λεπέν.

Ταυτόχρονα η Μαρίν Λεπεν εμφανίζει άνοδο και στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο της ερχομένης Κυριακής στον οποίο συμμετέχουν 12 υποψήφιοι. Για πρώτη φορά έφτασε το 21% από το 18% ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε στο 28% που θεωρείται ότι αποτελεί την εκλογική του βάση.

Νεότερες δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο επανέφεραν την ψυχραιμία των επιτελών του Προέδρου διευρύνοντας σε έξη μονάδες την διαφορά στον δεύτερο γύρο και νίκη του Μακρόν με 53% έναντι 47% για την Λεπέν ωστόσο η ανησυχία παραμένει

Γιατί ανεβαίνει η Λεπέν αναρωτιέται η Deutse Welle για αν δώσει την απάντηση ότι το σίγουρο είναι ότι από το καλοκαίρι η Μαρίν Λεπέν επικέντρωσε το πρόγραμμά της στο θέμα της “αγοραστικής δύναμης του λαού” που οι τότε σφυγμομετρήσεις το έδιναν ήδη ως το πρώτο και βασικό μέλημα των Γάλλων, που άλλωστε παραμένει και σήμερα. Η λεπέν έμεινε σταθερή στην ρητορική κατά της ακρίβειας παρότι η υποψηφιότητα του έτερου ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ προσπάθησε να την παρασύρει στα παλαιού τύπου συνθήματα κατά των μεταναστών και του ισλαμικού κινδύνου .
Παράλληλα, η παρουσία του Ερίκ Ζεμούρ με τις ακραίες θέσεις είχε σαν συνέπεια να απαλύνει στα μάτια των εκλογέων το προφίλ της Λεπέν και να συμβάλει με την παρουσία του, στην “αποδοχή” της στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Βεβαίως σαφές ότι σε μια μονομαχία με την Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ που διακηρύσσει την ανάγκη δημιουργίας μιας “Μεγάλης Δεξιάς” με την ένωση όλων των δεξιών κομμάτων, δεν θα διστάσει να υποστηρίξει τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Η δεξαμενή ψήφων του Ζεμούρ με το 11% που συγκεντρώνει, θα μπορούσε να της δώσει τη νίκη.

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Γαλλία είναι, μετά από την χθεσινή αναμέτρηση στην Ουγγαρία που επανέφερε τον Ορμπαν στην εξουσία, η δεύτερη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση στην Ευρώπη εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης . Παρότι η Γαλλία διαθέτει μια ενεργειακή εταιρεία που ελέγχεται κατά 80% από το γαλλικό δημόσιο, την Electricite de France και 58 πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν περίπου τα ⅔ της ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος η κοινωνική δυσαρέσκεια για τις ανατιμήσεις στην αγορά δεν είναι αμελητέα μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων Γάλλων . Τα προτερήματα του γαλλικού ενεργειακού μοντέλου επέτρεψαν στον Μακρόν να θέσει όρια στις αυξήσεις τιμών του ηλεκτρικού, ανακουφίζοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και περιορίζοντας ταυτόχρονα και τον πληθωρισμό, ωστόσο η ακρίβεια δεν παύει να πλήττει τους πολίτες .

Ο ίδιος ο Μακρόν στην πρώτη και μοναδική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Σάββατο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο να κερδίσει η Λεπέν, θυμίζοντας ότι ανατροπές έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα με το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, όπου οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν.

Ο κ Μακρόν υποσχέθηκε ενώπιον 35.000 οπαδών του ελάχιστη σύνταξη 1.500 ευρώ, τόνισε την συρρίκνωση της ανεργίας στο 7,5%, επέμεινε ωστόσο στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη παρότι το μέτρο δεν τον ωφελεί στις δημοσκοπήσεις και δεσμεύθηκε για τον διπλασιασμό των αστυνομικών περιπολιών.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα