back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ΕΕ καλείται να δώσει απάντηση στις θηριωδίες της Μόσχας

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος» και ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βοηθά τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας και την Κοινωνία των Πολιτών που επικεντρώνονται στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πολωνίας είναι οι πρώτοι ευρωπαίοι ηγέτες, πλην του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μιλούν για γενοκτονία μετά την σφαγή της πόλης Μπούτσα στα περίχωρα του Κιέβου και τις υποψίες και για άλλα τέτοια «περιστατικά» σε πόλεις της Ουκρανίας από τις αποχωρούσες ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ.

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.« Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, ζητώντας νέες κυρώσεις από την Δύση κατά της Ρωσίας και παραβάλλοντας τον Πούτιν με τους αιμοσταγείς δικτάτορες του παρελθόντος.

«Ξεκάθαρες και αποφασιστικές κυρώσεις είναι αναγκαίες. Αυτές οι κυρώσεις δεν λειτουργούν», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Κύριε πρόεδρε Μακρόν, πόσες φορές διαπραγματευθήκατε με τον Πούτιν; Τι κερδίσατε; Δεν συνομιλούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τους εγκληματίες, οι εγκληματίες πρέπει να πολεμηθούν», είπε.

«Κανείς δεν διαπραγματεύθηκε με τον Χίτλερ. Θα διαπραγματευόσασταν με τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, με τον Πολ Ποτ;», πρόσθεσε ο πολωνός πρωθυπουργός κατηγορώντας ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «αναβλητικότητα» και για «ξύλινη γλώσσα».

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για μαζική εκτέλεση αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Μπούτσα  και το Κίεβο

Ο κ. Μακρόν, έξι ημέρες πριν από το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία,  δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter ότι υπάρχουν «ξεκάθαρα στοιχεία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις πρέπει να αποθαρρύνουν τη Μόσχα από περαιτέρω πράξεις σαν την παραπάνω και να αφορούν στις ρωσικές εξαγωγές άνθρακα και πετρελαίου.

«Χρειάζεται συντονισμός με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», είπε ο Γάλλος ηγέτης, τονίζοντας ακόμη ότι οι υπεύθυνοι για τη σφαγή στην Μπούτσα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε “ανεπαρκείς” τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κουλέμπα εξήγησε πως είδε το προσχέδιο του σχεδιαζόμενου πέμπτου γύρου των τιμωρητικών μέτρων της ΕΕ και πρόσθεσε πως “ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση”.

“Πρέπει να ενισχυθούν”, πρόσθεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω Twitter.

Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από την G7.

“Μετά τις εικόνες από την Μπούτσα, αναλογιζόμενος όλα τα δεινά (…) των ουκρανών αμάχων, δεν μπορώ πλέον να ‘καλώ’ και να ‘ενθαρρύνω’ ευγενικά, μπορώ μόνο να απαιτώ”, είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Και η Γερμανίδα υπουργός Αμύνης Κριστίν Λάμπρεχτ με δηλώσεις της τάχθηκε υπέρ του να εξετάσει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, η ΕΕ ενώ ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάνει λόγο για “εγκλήματα σε βάρος αθώων πολιτών” τα οποία προκαλούν “τρόμο και φρίκη” υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

“Πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Ζητώ να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, για να τεκμηριωθούν με ανεξάρτητο τρόπο οι φρικαλεότητες. Οι δράστες και οι συνεργάτες τους πρέπει συνεπώς να λογοδοτήσουν”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει ήδη την έκτη εβδομάδα του. “Και η δολοφονία συνεχίζεται αμείωτη” αναφέρει ο Όλαφ Σολτς. “Καλώ τη Ρωσία να συμφωνήσει επιτέλους σε κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Είναι ένας αποτρόπαιος, παράλογος και αδικαιολόγητος πόλεμος που προκαλεί πολλά δεινά και δεν ωφελεί κανέναν. Πρέπει να σταματήσει”.

Αναλένα Μπέρμποκ: “Εγκλήματα πολέμου”

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με μήνυμα της στο twitter αναφέρει: “Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι ασύλληπτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια”. Η Αναλένα Μπέρμποκ κάνει ευθέως λόγο για “εγκλήματα πολέμου” και σημειώνει: “Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στηρίζοντας την Ουκρανία ακόμη περισσότερο στην άμυνά της”.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ καλεί μέσω της Bild σε ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι προετοιμάζονται γι αυτό.

Τέλος ο  ανταποκριτής του Σπίγκελ Τόρε Σρέντερ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, μεταδίδει ότι πτώματα βρίσκονταν ακόμη στους δρόμους το απόγευμα της Κυριακής. Όπως αναφέρει, φαίνεται ότι άνθρωποι πυροβολήθηκαν καθώς ψώνιζαν, άλλοι πάνω στα ποδήλατά τους, ενώ τα περισσότερα θύματα έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Πρωθυπουργός της Πολωνίας : Η Γερμανία το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων 

Η Γερμανία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν που τις “μπλοκάρει”.

Τα σχόλια του Πολωνού πρωθυπουργού έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του συντηρητικού δεξιού κόμματος Fidesz Βίκτορ Όμπραν στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία την Κυριακή, παρά την κριτική που δέχεται η ουγγρική κυβέρνηση ότι τηρεί μια “ήπια” στάση έναντι της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

“Πρέπει να κατανοήσουμε ότι, ανεξαρτήτως του πώς προσεγγίζει ο καθένας την Ουγγαρία, πρόκειται για την τέταρτη συναπτή νίκη τους και πρέπει να σεβόμαστε τις δημοκρατικές εκλογές … είναι η Γερμανία που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις κυρώσεις. Η Ουγγαρία στέκεται υπέρ των κυρώσεων”, δήλωσε ο κ. Μοραβιέτσκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πιο κοντά σε κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, φέρνουν οι “αντικυρώσεις” που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρωσία σε τρόφιμα και καύσιμα.

Μόσχα: Να γίνει έρευνα για την ουκρανική «προβοκάτσια»

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα