back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κόστα Ρίκα: Πρόεδρος ο «αντισυστημικός» συντηρητικός Ροδρίγο Τσάβες

Διαβάστε επίσης

Ο συντηρητικός Ροδρίγο Τσάβες, άλλοτε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξελέγη χθες Κυριακή πρόεδρος για τετραετή θητεία στην Κόστα Ρίκα, χώρα που χαρακτηρίζεται από τις πιο σταθερές στη Λατινική Αμερική μεν, αλλά έχει πιαστεί τα τελευταία χρόνια στην αρπάγη βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ο κεντρώος αντίπαλός του, ο Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, παραδέχθηκε τη νίκη του κ. Τσάβες, ο οποίος λάμβανε το 52,9% των ψήφων, έναντι 47,1% του αντιπάλου του, με το 89% των ψηφοδελτίων να έχει ενσωματωθεί, σύμφωνα με το ανώτατο εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), την εθνική εφορευτική επιτροπή.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες χθες στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που για χρόνια χαρακτηριζόταν η σταθερότερη στην περιοχή. Η διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά, χωρίς κάποιο σοβαρό επεισόδιο.

«Η Κόστα Ρίκα ψήφισε και ο λαός μίλησε. Ως δημοκράτες, θα σεβόμαστε πάντα την λαϊκή ετυμηγορία (…). Συγχαίρω τον Ροδρίγο Τσάβες και του εύχομαι ό,τι καλύτερο», είπε ο κ. Φιγκέρες, πρώην πρόεδρος της χώρας (1994-1998), απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

«Αποδέχομαι με την πιο βαθιά ταπεινότητα αυτή την ιερή απόφαση του κοσταρικανού λαού (…). Το αποτέλεσμα δεν είναι για μένα ούτε μετάλλιο, ούτε τρόπαιο, αλλά τεράστια ευθύνη», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσάβες.

Ο 60χρονος πολιτικός υπόσχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Κόστα Ρίκα: το εξωτερικό χρέος, που ξεπερνά το 70% του ΑΕΠ, το ποσοστό της φτώχειας, η οποία πλέον μαστίζει το 23% του πληθυσμού, την ανεργία, που βρίσκεται στο 14%, τα σκάνδαλα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Outsider

Ο οικονομολόγος, που βρόντηξε την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης πριν από μόλις 180 ημέρες, διέγραψε αστραπιαία ανοδική τροχιά κατά την προεκλογική περίοδο.

Χαρακτηριζόταν αουτσάιντερ στον πρώτο γύρο της 6ης Φεβρουαρίου, στον οποίο ήταν υποψήφιος του νεότευκτου Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατικής Προόδου (PPSD), όμως κέρδισε ταχύτατα έδαφος στις δημοσκοπήσεις μέσα στους δύο μήνες που μεσολάβησαν ως τον δεύτερο γύρο.

Ξεπέρασε έτσι το μειονέκτημα της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης δύο συνεργάτιδών του μεταξύ του 2008 και του 2013, όταν ακόμη εργαζόταν στην ΠΤ, που διέψευδε.

Ούτε ο Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, ο πρώην πρόεδρος και αντίπαλός του, είχε ακριβώς ανεπίληπτο παρελθόν. Χωρίς το πράγμα να φθάσει ως τη διεξαγωγή δίκης, είχε διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του άλλοτε αρχηγού του κράτους καθώς τον βάρυναν υποψίες πως έλαβε 900.000 δολάρια το 2004 από τη γαλλική εταιρεία Alcatel με αντάλλαγμα την ανάθεση δημόσιας σύμβασης. Εξόριστος στην Ευρώπη, ο κ. Φιγκέρες αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς τις κλητεύσεις της δικαιοσύνης και δεν επέστρεψε στην πατρίδα του παρά το 2011, αφού το αδίκημα είχε παραγραφεί.

«Η 3η Απριλίου θα είναι αληθινή επανάσταση στην ιστορία αυτή της χώρας. Επιτέλους θα καθαρίσουμε το σπίτι μας», πέταξε στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση ο κ. Τσάβες, ο οποίος αρέσκεται να καλλιεργεί εικόνα μαχητή.

Ο νέος πρόεδρος δεν εξασφάλισε πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, θα χρειαστεί επομένως να αναζητήσει συμμάχους.

Η συμμετοχή ήταν 57,3%, ανέφερε το TSE, ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο (60%).

«Δεν υπάρχουν δουλειές»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία δυνάμει του Συντάγματος.

«Οι κυριότερες ανησυχίες μας είναι ότι δεν υπάρχουν δουλειές, η πορεία της οικονομίας, η ασφάλεια», είπε η Άνχελα Μαρίν, 58 ετών, που ψήφισε στο Σαν Χοσέ. «Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να τα αλλάξει όλα! Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει τίποτα», είπε η Άνα Μπρισένιο, ταξιδιωτική πράκτορας, 64 ετών.

Ο τουρισμός, από τους βασικούς κινητήρες της οικονομίας της χώρας, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού· η Κόστα Ρίκα υπέστη την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην περιφέρεια, μαζί με το Περού. Μολαταύτα, κατατάσσεται πρώτη στον δείκτη «ευτυχίας» στη Λατινική Αμερική, κατά την πιο πρόσφατη παγκόσμια έκθεση γι’ αυτόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα