back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Καπραβέλος: Ο κορονοϊός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα ενώ παρατηρείται φθίνουσα πορεία της προστασίας των εμβολίων

Διαβάστε επίσης

«Ο κορονοϊός εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται. Ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη είναι πολύ μεγάλος και την ίδια στιγμή, η μόλυνση επεκτείνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και στους ηλικιωμένους με τραγικά αποτελέσματα. Ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλός. Επομένως, όχι μόνο δεν έχουμε τελειώσει, ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα», ανέφερε ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Υπογράμμισε τον κίνδυνο εφησυχασμού ως προς την αντιμετώπιση του κορoνοϊού, επισημαίνοντας ότι η χαλάρωση των μέτρων διευκόλυνε την εξάπλωσή του.

«Απορώ με την αίσθηση που καλλιεργείται, ειδικά με όσα ακούγονται περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι- ανεμβολίαστοι. Άρα, ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτα παρά να διευκολύνουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω μια τέτοια λογική».

Παράλληλα, σημείωσε τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε καταφέρει να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς, που ξεκινάει από τα μικρά παιδιά, επεκτείνεται στους μεγαλύτερους, με τραγικές συνέπειες στους ηλικιωμένους:

«Οι 50-60 θάνατοι την ημέρα είναι κάτι το δυσβάσταχτο, είναι ανεπίτρεπτο. Δεν είναι ένα νούμερο, πρόκειται για συνανθρώπους μας».

Και πρόσθεσε: «Αφήσαμε να διασπαρεί ο ιός. Ειδικά στο 4ο κύμα της πανδημίας, με την μετάλλαξη ”Δέλτα”, η πολιτεία δεν πήρε οριζόντια μέτρα φοβούμενη το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος και αυτό το πληρώσαμε. Όταν αφήνεις ανεξέλεγκτο τον ιό, είναι επόμενο να μετακυλήσει στους ηλικιωμένους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας δεν πείστηκε να εμβολιαστεί ενώ θα είναι επίσης δύσκολο να πειστεί να προχωρήσει σε τέταρτη δόση εφόσον χρειαστεί. Οι 50-60 θάνατοι την ημέρα είναι κάτι το δυσβάσταχτο, είναι ανεπίτρεπτο. Δεν είναι ένα νούμερο, πρόκειται για συνανθρώπους μας».

Ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία της προστασίας των εμβολίων, γι’ αυτό -όπως είπε- βλέπουμε και αυτά τα αποτελέσματα, αφού το 40% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με δύο δόσεις, ενώ λίγοι έκαναν την τρίτη δόση.

«Τα εμβόλια δεν μας προστάτευσαν και τόσο πολύ, με την έννοια ότι το 40% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Όμως, αυτές πλέον δεν επαρκούν, χρειάζεται τρίτη αναμνηστική, αλλά ακόμα και εκείνη δεν έπαιξε τον σημαντικό ρόλο που θέλαμε και γι’ αυτό τίθεται επί τάπητος από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, η τέταρτη δόση».

Κλείνοντας, έκανε λόγο και για ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία: «Οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν περιορισμένες, καθώς, με τις ελλείψεις σε προσωπικό δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί όπως έπρεπε. Αν υπήρχε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα