back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τι είναι ένας κάμπος» της Νάσιας Διονυσίου

Διαβάστε επίσης

«Αντίδοτο του κακού δεν γίνεται να είναι η λήθη, αλλά η μνήμη».

Τον Απρίλιο του 1947, ένας Κύπριος δημοσιογράφος επισκέπτεται τα βρετανικά στρατόπεδα της Αμμοχώστου για να καταγράψει τα αιτήματα των Εβραίων προσφύγων που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν εκεί στη διαδρομή τους για την Παλαιστίνη. 50.000 ψυχές κρατήθηκαν σε αντίξοες συνθήκες στα camps ή κάμπους, όπως τα έλεγαν οι ντόπιοι. Άνθρωποι ξεριζωμένοι, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα και σύμφωνα με τα λόγια τους δεν ζητούν τίποτε άλλο από το να μην ξεχάσουν ποιοι είναι. Η αφήγηση διακόπτεται από τρεις παράλληλες ιστορίες στον ίδιο χώρο και χρόνο, ενισχύοντας  τη συλλογικότητα του τραύματος, αλλά και τη συνολική κοινωνική επιρροή.

Η Κύπρια συγγραφέας ξεδιπλώνει μια άγνωστη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας, βασισμένη σε μαρτυρίες επιζώντων και πολλές σχετικές έρευνες. Παράλληλα, συνομιλεί με μαεστρία με κλασικά κείμενα, διάσημες ρήσεις και κυρίως την ποίηση του Πάουλ Τσέλαν και του Γιώργου Σεφέρη. Ένα απλόχερο και ουσιαστικό μάθημα μνήμης και ανθρωπιάς, το οποίο μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να παραδινόμαστε στη λήθη, ώστε να μπορούν στο μέλλον οι κάμποι να πρασινίζουν και να μπορούμε να παίζουμε άφοβα με το χώμα.

«Εγώ δεν έχω τίποτα παρά μόνο τις λέξεις- που αν από δικές μου δεν γίνουν των άλλων, μένουν του κανενός. Ρωτιέμαι αν τούτο μονάχα αρκεί: το να μιλήσει κανείς την αλήθεια κι έτσι να σταθεί απέναντι στη λήθη· απέναντι, εννοώ απ’ τη μεριά της ανθρωπιάς. Λέω πως, ναι, έστω, αρκεί. Και πως μ’ αυτόν τον τρόπο ίσως κάποτε να λυτρωθούμε από την ελεεινή αίσθηση πως καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ το κακό εξακολουθεί να συμβαίνει αδιάκοπα».

Η νουβέλα της Νάσιας Διονυσίου «Τι είναι ένας κάμπος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Πόλις.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα