back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπογράφηκε η νέα τριετής κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΟΤΟΕ – τραπεζών

Διαβάστε επίσης

Υπογράφηκε σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) η νέα τριετής κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ΟΤΟΕ – τραπεζών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ και οι τράπεζες κατέληξαν στις 31 Μαρτίου 2022, μετά από τρεις μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, σε συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής ΣΣΕ 2022-2024, το οποίο εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την 1η Απριλίου 2022.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τη νέα κλαδική ΣΣΕ:

«- Ισχυροποιείται σημαντικά η ρήτρα προστασίας για την απασχόληση: “Τα μέρη επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο. Οι εργοδότες του κλάδου λαμβάνουν εύλογα κατά τις περιστάσεις μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους».

Είναι η μοναδική ΣΣΕ που περιλαμβάνει ρήτρα για την προστασία από τις απολύσεις.

  • Βελτιώνονται, με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου συνολικά κατά 5,5%. Ταυτόχρονα, προστατεύεται η θεσμική αξία του ενιαίου μισθολογίου.
  • Για πρώτη φορά, σε κλαδική ΣΣΕ τέτοιας ευρύτητας στη χώρα ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του ενιαίου μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
  • Θεσπίζονται πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ στην Ελλάδα 15 σημεία ρυθμίσεις–πλαίσιο για την τηλεργασία, με την υιοθέτηση μεγάλου μέρους του αντίστοιχου διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ: Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης με τη λήξη του ωραρίου. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί βάση για παραπέρα βελτιώσεις και εξειδικεύσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο.
  • Επεκτείνεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και για την επόμενη τριετία.
  • Κωδικοποιούνται και βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας.
  • Διασφαλίζονται οι παροχές για τις κατασκηνώσεις.
  • Διατηρούνται οι ενισχύσεις για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενισχύσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Ρυθμίζεται η κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων των κλαδικών ΣΣΕ, που ανέκυψε με τον ν. 4808/21, χωρίς αμφισβήτηση υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της ακροτελεύτιας διάταξης της ΣΣΕ του κλάδου.

Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, αστάθειας, αμφισβήτησης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μια εποχή που οι κλαδικές ΣΣΕ αμφισβητούνται, σε μια εποχή που απομένουν ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ στη χώρα, ενώ οι προκλήσεις της ψηφιακής τραπεζικής και οι ανάγκες θεσμικής και συλλογικής προστασίας των εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η ΟΤΟΕ, μέσα από συστηματικές, τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, κατάφερε και πέτυχε:

  • να προασπίσει αποφασιστικά τον θεσμό των κλαδικών ΣΣΕ, έτσι ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια ικανοποιητική και αξιοπρεπή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,
  • να διασφαλίσει πλήρως όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά τους, παρέχοντάς τους ασφάλεια και προοπτική για την επόμενη τριετία.
  • να διαμορφώσει μια νέα ΣΣΕ, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής. Μια ΣΣΕ εφαλτήριο για νέες εργασιακές κατακτήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο» αναφέρει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι η νέα τριετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στέλνει ισχυρό θεσμικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Μήνυμα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και προοπτικής με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, «θα συνεχίσει τον αγώνα για τη βελτίωση και την προστασία των δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, που σήμερα αναδεικνύεται ως κυρίαρχο και ευρύτερο πολιτικό ζήτημα και αποτελεί απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και όλων των εργαζομένων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα