18.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

18.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από την Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλώματες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι «αποφάσισε να απελάσει τριάντα Ρώσους διπλωμάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας». Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι δεν θα απελαθεί ο Ρώσος πρέσβης στην Ρώμη, ο Σεργκέι Ραζόφ, στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Από την Μόσχα, τέλος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η χώρα της «δεν θα αφήσει αναπάντητη την απόφαση της Ρώμης» και ότι «η απάντηση που θα δοθεί θα είναι η πρέπουσα».

Το Βουκουρέστι απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες

Η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να προσχωρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους… αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή τους.

Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί για την απόφαση.

«Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».

Η Μόσχα είπε ότι οι εικόνες εκτελεσθέντων αμάχων είναι μια πλαστογραφία της ουκρανικής και δυτικής προπαγάνδας με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας. Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Η Δανία θα απελάσει 15 Ρώσους διπλωμάτες

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 15 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία συμβαδίζοντας με άλλες χώρες της ΕΕ έπειτα από τις καταγγελίες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και για δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγριότητας, βαναυσότητας και εγκλημάτων πολέμου, που όπως φαίνεται έχουν τελεστεί στην Μπούτσα», είπε στη ενημέρωση του Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ. «Διακριβώσαμε ότι οι 15 πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι απελάθηκαν, εμπλέκονταν σε ενέργειες κατασκοπείας στο δανέζικο έδαφος», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι καμία ρωσική ενέργεια κατασκοπείας δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, οι απελάσεις δεν σημαίνουν ότι η χώρα σκοπεύει να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Μόσχα. Ο Ρώσος πρεσβευτής και το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας δεν επηρεάζονται από τις απελάσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από χθεσινή, ανάλογη πρωτοβουλία αρκετών άλλων χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Δανία μέσα σε 14 ημέρες, είπε ο υπουργός έπειτα από συνάντηση που είχε με την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής στην Κοπεγχάγη.

Η Γερμανία θα απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες

Η Γερμανία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα 40 Ρώσους διπλωμάτες, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με απέλαση. Επίσης η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει πολυάριθμους Ρώσους υπαλλήλους με διπλωματικό καθεστώς, των οποίων οι ενέργειες είναι αντίθετες με τα γαλλικά συμφέροντα ασφαλείας.

Η Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται ότι οι εικόνες με τους εκτελεσθέντες αμάχους στην Μπούτσα είναι πλαστά προϊόντα της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο να δυσφημιστεί η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις απελάσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και στη Ρωσία φθάνοντας τις σχέσεις των δύο στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο γαλλικό ΥΠΕΞ μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στο Παρίσι μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα η Γαλλία να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γαλλική διπλωματική πηγή είχε ανακοινώσει την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών χθες, Δευτέρα. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει χθες πως η απόφαση για την απέλαση ενός αριθμού Ρώσων εργαζομένων που έχουν διπλωματικό καθεστώς ελήφθη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Η Σουηδία θα απελάσει 3 Ρώσους διπλωμάτες

Η Σουηδία θα απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει…αποφασίσει να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες, των οποίων το έργο στη Σουηδία δεν συμβαδίζει με τη Σύμβαση της Βιέννης», δήλωσε η Λίντε σε δημοσιογράφους.

Η Ρίγα κλείνει δύο ρωσικά προξενεία – Απελαύνει το προσωπικό τους

Η Λετονία διέταξε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενείων στη χώρα και είπε στο προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε το Λετονικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η απόφαση ελήφθη σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία στον πόλεμό της ενάντια στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τα προξενεία στις πόλεις Νταουγκάβπιλς και Λιεπάγια θα πρέπει να κλείσουν. Το προσωπικό θα έχει διορία μέχρι τα τέλη Απριλίου να φύγει από τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Ταλίν κλείνει δύο ρωσικά προξενεία

Η Εσθονία διέταξε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενείων στο έδαφός της και είπε στο προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το προσωπικό του ρωσικού προξενείου στην Εσθονία έχει διορία μέχρι τις 30 Απριλίου να φύγει από τη χώρα, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα