back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Παπαθανάσης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

Διαβάστε επίσης

2022-04-05

«Το κάναμε στην πανδημία, το κάνουμε και τώρα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις τους ευάλωτους συμπολίτες μας και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Στον απόηχο πυρετωδών διαβουλεύσεων για να εξασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα και ενέργεια, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει και δεν αναμένεται αποσυμπίεση των τιμών έως το φθινόπωρο ακόμα κι αν η σύρραξη τελειώσει σύντομα, ο Νίκος Παπαθανάσης παρέπεμψε στην καταγραφή όλων των αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

«Το κάναμε και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας. Έγιναν λεπτομερείς έλεγχοι και οι μη καταγεγραμμένες ποσότητες διατέθηκαν στα Νοσοκομεία ή στο Στρατό για την παραγωγή αντισηπτικών. Αυτό πράττουμε και τώρα.
Έχουμε μια δικλείδα που ελέγχει το ποσοστό κέρδους σε σχέση με εκείνο που είχαν οι εταιρείες στις 31 Αυγούστου του 2021. Κανένα κράτος στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας μέσα από δημοσιονομικό χώρο. Η Ισπανία έχει πληθωρισμό 9,8% ο υψηλότερος την τελευταία τεσσαρακονταετία και το Βέλγιο 8,4%.
Στην Ελλάδα πλήττονται οι οικογένειες, η μεσαία τάξη κι οι οικονομικά ευάλωτοι και κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξή τους . Ήδη, δρομολογήθηκε ένα πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με εκείνο για την ενεργειακή κρίση, φτάνει στα 4 δισ. ευρώ» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε σχέση με το μίγμα οικονομικών μέτρων και την κριτική περί επιδοτούμενης ακρίβειας, ξεκαθάρισε ότι η σωστή σε δημοσιονομικό επίπεδο, εικόνα της χώρας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του δανεισμού με τα κατά το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη.

«Πρέπει να διατηρήσουμε δημοσιονομικά την εικόνα της χώρας, προκειμένου να μπορούμε να δανειζόμαστε. Αυτή τη στιγμή, ελλείψει πλεονάσματος, λειτουργούμε με ελλειμματικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό έρχεται στη Βουλή κι ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού. Ακριβώς για να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο διατίμησης, μείωσης στο 6% από 13% του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υποχρέωσης αναγραφής διπλών τιμών.
«Όλα είναι στη φαρέτρα μας μπροστά σε μια κρίση που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει» ήταν τα λόγια του.
Και συνέχισε λέγοντας «Σήμερα αναπτύσσονται τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα λάβουν οι δικαιούχοι και τα 200 ευρώ.
Αφήνουμε να εξελιχθούν τα μέτρα, θα δούμε το αποτύπωμά τους και θα εξετάσουμε τι θα γίνει στην πορεία με βάση τα αποτελέσματα.
…Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 4 δις για τη στήριξη της κοινωνίας λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάποιοι συμπολίτες μας έχουν αυξημένες ανάγκες. Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια συνολικά, ούτε υπάρχει κράτος που να μπορεί να το πράξει. Γι αυτό επιλέγουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους».

Σε ό, τι αφορά στη δημοσιοποίηση επωνυμιών εταιριών που κερδοσκοπούν, τόνισε πως «πολύ σύντομα θα φέρουμε διάταξη στη Βουλή προκειμένου να ανακοινώνονται και τα ονόματα επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αισχροκέρδεια. Έπρεπε να προηγηθεί σχετική έρευνα, λόγω ύπαρξης νομικού εμποδίου που συνίσταται στη δυνατότητά τους για δικαστική προσφυγή».

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τους φουσκωμένους λογαρισμούς ΔΕΗ και αερίου, ο κ Παπαθανάσης παρατήρησε πως «ήδη συζητείται στα ευρωπαικά όργανα η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».
Παράλληλα, υπογράμμισε «τη διασύνδεσή μας με το Ευρωπαϊκό σύστημα και την εξάρτηση της χώρας κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η στήριξη στους ευάλωτους, στα μικρά νοικοκυριά φτάνει στο 80% και στο 50% για τις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η δυνατότητα ενίσχυσης από την πολιτεία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα