back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σρι Λάνκα: Όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να παραιτηθεί ο πρόεδρος

Διαβάστε επίσης

Η αντιπολίτευση στη Σρι Λάνκα απέρριψε  τη «παράλογη» όπως χαρακτηρίσθηκε πρόταση του προέδρου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απαιτώντας την παραίτηση του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα .

Η πρόσκληση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα προς τις πολιτικές δυνάμεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έγινε εν μέσω της βίαιης καταστολής των νέων διαδηλώσεων και ενώ σχεδόν σύσσωμη η κυβέρνηση της χώρας είχε υποβάλει την παραίτηση της .

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων πεπιεσμένου νερού για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να καταλάβουν την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα, του μεγαλύτερου αδελφού του αρχηγού του κράτους και θεωρούμενου ως αρχηγού της ισχυρής οικογένειας πολιτικών στην Τανγκάλα, στο νότιο τμήμα της νήσου.

Τέτοιες διαδηλώσεις θα ήταν αδιανόητες ως πριν από μόλις μερικούς μήνες στην περιοχή αυτή, παραδοσιακά οχυρό των υποστηρικτών της οικογένειας Ρατζαπάξα.

Στο Κολόμπο, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες πολιόρκησαν για ώρες χθες Δευτέρα τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού, που προστάτευαν αστυνομικοί οι οποίοι έφεραν οπλισμό.

Ο πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο να «συμμετάσχουν στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στην εθνική κρίση» μετά την παραίτηση τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σχεδόν όλων των μελών της κυβέρνησης, εξαιρουμένων μόνο του προέδρου και του αδελφού του και πρωθυπουργού.

Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά. «Δεν θα ενταχθούμε σε αυτή την κυβέρνηση», ήταν η αντίδραση του Εράν Βικραμαράτνε, της κυριότερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης, της Ενωμένης Εθνικής Δύναμης (SJB). Άλλοτε δημοφιλής και ισχυρή, «η οικογένεια Ρατζαπάξα πρέπει να αποσυρθεί» από τα πολιτικά πράγματα, υποστήριξε.

Οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου

Ο πρόεδρος «πρέπει να τρελάθηκε αν πιστεύει ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που καταρρέει», είπε από την πλευρά του στον Τύπο ο Ανούρα Ντισαναγιάκε του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού (JVP).

«Η πρότασή του είναι παράλογη και κάνει έξαλλο τον λαό που απαιτεί την παραίτησή του», συμπλήρωσε ο Αβραάμ Σουμαντιράν της Εθνικής Ένωσης των Ταμίλ.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται ελλείψεις βασικών αγαθών (τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων…), διακοπές της ηλεκτροδότησης και πληθωρισμού-ρεκόρ, χωρίς τίποτα να αφήνει να διαφανεί πότε ή πως θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού μείωσε τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές χρημάτων και, αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, η Σρι Λάνκα δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, που φθάνει τα 51 δισεκ. δολάρια.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης τις μειώσεις φόρων που στέρησαν έσοδα από το κράτος.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 και ζήτησε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όμως οι διαπραγματεύσεις με τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος της χρονιάς.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ατζίτ Καμπράλ, ο οποίος εναντιωνόταν στο κυβερνητικό σχέδιο να ζητηθεί πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του χθες Δευτέρα.

Λίγη ώρα νωρίτερα το χρηματιστήριο στο Κολόμπο είχε αναστείλει τη συνεδρίασή του, καθώς ο βασικός δείκτης έκανε βουτιά 5,92% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συναλλαγών, σημείωσε πτώση που ξεπέρασε το όριο του 5% που οδηγεί σε αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης.

«Γκότα, φύγε»

Λίγη ώρα μετά τις παραιτήσεις των υπουργών του, ο πρόεδρος επανέφερε τους τρεις στις θέσεις τους και αντικατέστησε σε αυτό των Οικονομικών τον αδελφό του Μπάζιλ με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Χωρίς πάντως αυτό να καλμάρει την οργή των διαδηλωτών, που συνεχίζουν να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους όλης της χώρας από την Κυριακή.

Στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα μαύρα, χιλιάδες νέοι οργάνωσαν χθες ειρηνική διαδήλωση σε πολυσύχναστη πλατεία της πρωτεύουσας Κολόμπο.

«Ρατζαπάξα παραιτήσου», ήταν το σύνθημα σ’ ένα πλακάτ. «Να επιστρέψεις τα κλεμμένα», σ’ ένα δεύτερο. «Γκότα, φύγε», φώναζε το πλήθος σε άλλη συγκέντρωση στην πόλη, αναφερόμενο στον πρόεδρο που επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε πολλές περιοχές της νήσου τα σπίτια ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων περικυκλώθηκαν από διαδηλωτές.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πολιτικός αναλυτής Βίκτορ Ιβάν εκτίμησε ότι ακόμη κι αν σχηματιζόταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι πολίτες δεν θα την αποδέχονταν. «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και για να επιλυθούν τα προβλήματα διακυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα