back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περού: Ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο αίρει την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λίμα

Διαβάστε επίσης

Ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ανακοίνωσε χθες Τρίτη την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλε την προηγουμένη για να περιορίσει τις διαδηλώσεις εναντίον κυρίως της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

«Πρέπει να ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή θα ακυρώσουμε την εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Καλούμε τον περουβιανό λαό να παραμείνει ήρεμος», είπε ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη τον Ιούλιο με τα χρώματα κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε η αντιπολίτευση.

Το μέτρο είχε επιβληθεί χθες τα ξημερώματα και επρόκειτο να διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα (τοπικές ώρες).

Η κυβέρνηση τόνισε ότι επέβαλε την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αποτραπούν οι λεηλασίες καταστημάτων.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήρθη γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα), καθώς χιλιάδες πολίτες την αψήφησαν και βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαδηλώσει ξανά εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων και άλλων ειδών, που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως και άλλες χώρες το Περού αντιμετώπιζε υψηλό πληθωρισμό ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ευρώπη και ο πόλεμος προκάλεσε ραγδαία άνοδο στην τιμή του ψωμιού, των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών. Ο πληθωρισμός έφθασε το 1,48% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές του κράτους των Άνδεων, εν μέσω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξαν εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Πρόκειται για την πρώτη κοινωνική και οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Καστίγιο, η δημοτικότητα του οποίου καταγράφει κατακόρυφη πτώση (έχει υποχωρήσει στο 25%) ακόμη και στις επαρχίες, όπου ζει η εκλογική του βάση.

Η κρίση αυτή για τον πρόεδρο Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή, εκδηλώθηκε ταυτόχρονα, στα τέλη Μαρτίου, με τη δεύτερη διαδικασία στο Κογκρέσο με σκοπό να παυθεί από το αξίωμά του λόγω «ηθικής ακαταλληλότητας» με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε για σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρονται να ενεπλάκησαν συνεργάτες του και «προδοσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα