back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα πτώματα στη Μπούτσα ζήτησε η Άγκυρα

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την Μπούτσα, την πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου βρέθηκαν τα πτώματα αμάχων διάσπαρτα στους δρόμους μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων προκαλώντας την διεθνή κατακραυγή.

“Οι εικόνες σφαγής, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων η Μπούτσα και το Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, είναι σοκαριστικές και θλιβερές για την ανθρωπότητα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι εκόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει την οργή της Δύσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από μια αναφορά στο Twitter την Δευτέρα από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουκρανία, η σημερινή ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας έπειτα από την ανακάλυψη των πτωμάτων δεκάδων αμάχων στους δρόμους της Μπούτσα στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει “κατηγορηματικά” τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων, κάνοντας λόγο για “πλαστές” εικόνες.

Λίγο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, ο ουκρανικός στρατός επανέκτησε τον έλεγχό της.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει “εγκλήματα πολέμου” και “γενοκτονία” τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, ενώ η Δύση από την πλευρά της ανακοίνωσε την ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

“Η στοχοποίηση αθώων αμάχων είναι απαράδεκτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, το οποίο ζητεί “ανεξάρτητη έρευνα” με στόχο να “εντοπιστούν” οι υπεύθυνοι, οι οποίοι πρέπει “να λογοδοτήσουν”.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να εκλείψουν τέτοιες “επαίσχυντες σκηνές στο όνομα της ανθρωπότητας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Η Άγκυρα έχει εμπλακεί στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα