back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη 4η δόση – Αρχή με τους άνω των 80 ετών

Διαβάστε επίσης

Για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 80 ετών, ανοίγει αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου, η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική – τέταρτη δόση, ενώ θα ακολουθήσει το άνοιγμα σταδιακά της πλατφόρμας και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες έως τα 60 χρόνια .

Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους 70-79 ετών  και ακολούθως και για τους 60-69 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού συστήνει την τέταρτη δόση στα άτομα άνω των 60 μετά την παρέλευση τετραμήνου από την προηγούμενη δόση ενώ υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ για ένα εξάμηνο.

Τι ισχύει για παιδιά και εφήβους 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, όσον αφορά στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-17 ετών, η τέταρτη δόση αφορά τα παιδιά και εφήβους που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου, η βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Τα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι: μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια. «Για αυτά τα παιδιά αυτής της ηλικίας εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης, ανάλογα με τους ενήλικες, η οποία θα πρέπει να χορηγείται τρεις μήνες μετά από τη χορήγηση της 3ης δόσης» σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου και να υπενθυμίσω η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιοαγγειακά νοσήματα – στην ομάδα αυτή των παιδιών χορηγείται τρίτη δόση μετά από έξι μήνες από την προηγούμενη χορήγηση της δεύτερης δόσης» πρόσθεσε.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από τη μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Μικρής διάρκειας η προστασία στην μόλυνση από την Όμικρον 

Η δεύτερη ενισχυτική, δηλαδή η 4η δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης των άνω των 60 από τον κορονοιό , προσφέρει όμως μικρής διάρκειας ανοσία υποστηρίζουν Ισραηλινοί ερευνητές . Σύμφωνα με νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα, που αφορά στην παραλλαγή Όμικρον καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης είναι δεν ξεπερνά τις έξι εβδομάδες, ωστόσο η αυξημένη προστασία έναντι της βαριάς νόσου διαρκεί περισσότερο, χωρίς να είναι σαφές πόσο ακριβώς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, ανέφεραν ότι η προστασία της τέταρτης δόσης έναντι της λοίμωξης φάνηκε να κορυφώνεται την τέταρτη εβδομάδα, μετά να μειώνεται και να έχει σχεδόν εξαφανιστεί έως την όγδοη.

Από την άλλη, η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19, καθώς θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Όμικρον και ότι η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης μειώνεται ταχύτερα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από ό,τι έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.

Μια προηγούμενη ισραηλινή έρευνα τον Μάρτιο έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν τέταρτη δόση Pfizer/BioNTech, είχαν 78% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις. Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών από τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Τα νέα στοιχεία έρχονται εν μέσω διαλόγου – και διαφωνιών – σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την τέταρτη δόση, πότε να χορηγηθεί και σε ποιούς.

Ενώ στην ΕΕ οι υπουργοί υγείας τάσσονται γενικά υπέρ της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τον Μάρτιο τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 50 ετών και στους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών, τέσσερις τουλάχιστον μήνες μετά την τρίτη δόση, καθώς επίσης τη χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Η διευθύντρια Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ δήλωσε ότι “πραγματικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους άνω των 50 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και όσους είναι άνω των 65 ετών να κάνουν δεύτερη ενισχυτική δόση”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα