back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκινούν οι Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών – Άνοιξη 2022

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν οι «Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών – Άνοιξη 2022», οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από 8-10 Απριλίου, σε όλη τη χώρα.

Με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα για τα πουλιά» οι φετινοί Αγώνες εντάσσονται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 40 Χρόνων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και είναι αφιερωμένοι στο παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση Τρυγόνι και τη διεθνή εκστρατεία #YearOfTheDove για την προστασία των μεταναστευτικών διαδρόμων της Μεσογείου.

Ο στόχος

Στόχος, όπως ενημερώνουν οι διοργανωτές, είναι μέσα από τους αγώνες παρατήρησης να σταλεί πανελλαδικά το μήνυμα του κοινού αγώνα για την προστασία των άγριων πουλιών, για ελεύθερα μεταναστευτικά περάσματα ενάντια στο παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι, την παγίδευση πουλιών και τη λαθροθηρία και βέβαια… να απολαύσουν οι συμμετέχοντες  την ανοιξιάτικη φύση και την εαρινή μετανάστευση.

Οι αγώνες

Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων, από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο και από τον Έβρο έως την Κρήτη, θα διατρέξουν λόφους, βουνά, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγρότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας «τον κόσμο των πουλιών». Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές που θα καταγράψουν τα περισσότερα είδη, ενώ θα βραβευτούν και οι ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη πουλιών.

Οι αγώνες ξεκινούν με τον 15o Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (8-10/4) και συνεχίζουν με τον 18ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (10/4). Όσοι δεν καταφέρουν να συμμετάσχουν στους τοπικούς αγώνες, μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, στον 4ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών.

Στην Αττική

Ο Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών, που υλοποιείται για 15η χρονιά, θα είναι 24ωρος και θα διεξαχθεί εντός των ορίων του Νομού Αττικής από την Παρασκευή 8 Απριλίου, με ώρα έναρξης στις 19:00, έως το Σάββατο 9 Απριλίου με ώρα λήξης στις 19:00. Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» (είσοδος Α: Μουστακλή – Κιβωτός των Σπόρων).

Στην Βόρεια Ελλάδα

Ο Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας θα διεξαχθεί για 18η φορά, στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης, περιοχής Γαλλικού – Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και Αλυκών Κίτρους. Θα είναι κι αυτός 24ωρος και θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 9 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Απριλίου με ώρα λήξης στις 19:30. Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα στη Χαλάστρα.

Όσοι δεν καταφέρουν να συναγωνιστούν στους παραπάνω αγώνες, μπορούν να συμμετάσχουν εκτός συναγωνισμού στον νομό της κατοικίας τους, λαμβάνοντας μέρος στον 4ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών. Έστω και για λίγες ώρες, μπορούν να καταγράψουν τα πουλιά της περιοχής τους, είτε μόνοι, είτε με την παρέα τους! Τα είδη πουλιών που θα παρατηρήσουν θα προσμετρηθούν στον συνολικό κατάλογο των Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών του 2022.

Info

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στους Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών στο:
https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/enimerosi/ta-nea-mas/1457-birdrace-2022

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα