Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, προειδοποιεί για μια μακρόσυρτη σύγκρουση, δεν διαβλέπει πρόθεση υποχώρησης των Ρώσων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει κι εκτιμά πως η εισβολή στην Ουκρανία εισάγει σε μια νέα εποχή την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
«Μπαίνουμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»
«Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σε μια αντιπαράθεση διαρκείας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η κοινή γνώμη αδημονεί για κάποια λύση, για κατάπαυση του πυρός, για κάποια επιστροφή σε μια ομαλότητα, όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Καμία ουκρανική κυβέρνηση, ιδίως τώρα που έχουν αναθαρρήσει από την πετυχημένη αντίσταση απέναντι στους Ρώσους εισβολείς, αλλά κι επειδή ενισχύονται από το ΝΑΤΟ και τη Δύση, δε πρόκειται θα αποδεχθεί τον ακρωτηριασμό του εδάφους της χώρας.
Βλέπω μια μακρόσυρτη σύγκρουση, αλλά παρά το ενδεχόμενο κάποιας υποτυπώδους σταθεροποίησης στα Ανατολικά και Νότια της Ουκρανίας, δεν πιστεύω πως οι Ρώσοι θα υποχωρήσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει» υποστηρίζει.
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα ενεργειακά- Εδώ είμαστε, παλεύουμε εθνικά και ευρωπαϊκά»
Ο κ. Καιρίδης, εμφανίζεται συγκρατημένος σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στον απόηχο της αιματηρής γεωπολιτικής ανατροπής στην Ουκρανία, υπενθυμίζει ότι διαθέτουμε τον τερματικό σταθμό επαναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την επένδυση στον λιγνίτη μέσω της Πτολεμαϊδας 5, με ενίσχυση κατά 10% της ημερήσιας κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο.
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτή την εξίσωση, Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μεγάλη κι έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια.
Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Οι αποφάσεις των πολιτικών είναι υπερφιλόδοξες και οι αναλυτές πολύ επιφυλακτικοί. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε μία μέρα ή ένα χρόνο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.
Στο Νότο είμαστε κάπως καλύτερα από το Βορρά. Η Ελλάδα έχει τον τερματικό σταθμό επαναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να το κάνει μέσω σταθμών σε γειτονικές χώρες.
Επίσης, έχουμε τον λιγνίτη, την Πτολεμαΐδα 5, που κατασκευάζαμε την προηγούμενη εξαετία κι είχε επικριθεί ως ασύμφορη επένδυση. Η σύγχρονη αυτή Μονάδα της ΔΕΗ θα τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες και θα δώσει περίπου 650 MW ισχύ στο εθνικό σύστημα, περίπου 10% της εθνικής ημερήσια κατανάλωσης σε μέσον όρο.
Σαφώς, πρέπει να επιταχύνουμε και τις ΑΠΕ όπως και τις διασυνδέσεις νέας εποχής. Είχαμε και καθυστερήσεις πχ η αποθήκη αερίου στο Πρίνο, την οποία συζητάμε εδώ και χρόνια, αλλά σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί. Τώρα, θα είχαμε εξοικονομήσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια από την εκτίναξη τιμών στο φυσικό αέριο. Εδώ είμαστε και παλεύουμε εθνικά και ευρωπαϊκά».
«Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τον Ουκρανό Πρόεδρο. Εθνική επιταγή, η ήττα των δυνάμεων του αναθεωρητισμού»
Σε σχέση με τη σημερινή ομιλία του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο καθηγητής έκανε λόγο για κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον κ Μητσοτάκη.
«Ο Ζελένσκι έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι ταγμένη σε αυτά τα ιδεώδη, τα υπηρετεί ως ανεξάρτητο έθνος εδώ και 200 χρόνια. Είναι το ισχυρό μας χαρτί και διπλωματικά, στη συσπείρωση (της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης) απέναντι στις δυνάμεις του αναθεωρητισμού στα ανατολικά μας, οι οποίες πρέπει να ηττηθούν, να υποχωρήσουν. Μας ενδιαφέρει άμεσα. Είναι εθνική επιταγή» λέει ο κ. Καιρίδης.