back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με απλή αίτηση η εγγραφή στο μητρώο του ΕΦΚΑ οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι

Διαβάστε επίσης

Mε απλή αίτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά, θα μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο του ΕΦΚΑ οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι , αμέσως μόλις κάνουν έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με εγκύκλιο του ταμείου.

οΌπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, από τις 22 Φεβρουαρίου, έχει πάψει να ισχύει η υποχρέωση της λεγόμενης «προεγγραφής» για μη μισθωτούς, ώστε να χρησιμοποιείται το εν λόγω έγγραφο ως δικαιολογητικό προκειμένου να γίνει έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην Εφορία.

Επίσης, καταργείται και η υποχρέωση προσκόμισης οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του ΕΦΚΑ, προς την Φορολογική Διοίκηση, για περιπτώσεις μεταβολής εργασιών.

Πλέον ο e-ΕΦΚΑ, έχει την δυνατότητα να αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και να διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση της εγγραφής στον Φορέα, όταν πρόκειται για μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες).

Εάν δεν υποβληθεί η απαραίτητη αίτηση, εντός δεκαημέρου από τον επόμενο μήνα, από εκείνον της έναρξης απασχόλησης, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στην ασφάλιση του μη μισθωτού. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα τον εντάσσει αυτόματα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Με άλλη εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ ορίζει ότι παρέχεται το δικαίωμα, στους ασφαλισμένους που έχουν δυνατότητα να ασφαλιστούν σε δύο ή περισσότερους Φορείς ταυτόχρονα, να επιλέξουν έναν εξ αυτών.

Η επιλογή για την ασφαλιστική περίοδο από την 1.1.2017 και μετά, μπορεί να γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Το μέτρο αφορά μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς που είχαν δικαίωμα διπλής ασφάλισης και τώρα μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα τον συνολικό ασφαλιστικό τους βίο, ώστε να συνταξιοδοτηθούν χωρίς προβλήματα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα