back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Ατυχές και λυπηρό γεγονός η άρνηση της Κρατικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής της ΕΡΤ να παίξουν στη συναυλία για τη Μαριούπολη

Διαβάστε επίσης

Για μια σειρά θεμάτων που άπτονται του σύγχρονου πολιτισμού και των αντίστοιχων δράσεων του αρμόδιου υπουργείου σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια νέα εποχή, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σχολιάζοντας την άρνηση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αλλά και της Συμφωνικής της ΕΡΤ να συμμετάσχουν στη πρωτοβουλία του διεθνούς φήμης βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου να πραγματοποιηθεί συναυλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, κάνοντας λόγο για ένα «ατυχές και λυπηρό γεγονός».

«Προφανώς, το να συμβάλεις οικονομικά στην ανοικοδόμηση ενός μαιευτηρίου, είναι ένας καλός σκοπός και γι’ αυτό το συγκεκριμένο συμβάν είναι λυπηρό και ατυχές, είτε αυτό έγινε για λόγους προγραμματικούς, οργανωτικούς ή για άλλους που δε θα ήθελα να ξέρω. Αντιθέτως, έχουμε το παράδειγμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης η οποία διοργάνωσε μια συναυλία τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Σαφώς και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον, ως Υπουργείο, να συμμετέχει σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό χωρίς να το επιθυμεί. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη σχολιάσω και μην εκφράσω την απογοήτευσή μου γι’ αυτόν τον χειρισμό από την πλευρά της Γενικής Συνέλευσης των μουσικών», τόνισε.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί δράσεις για τη στήριξη του ουκρανικού λαού ο οποίος- όπως είπε- «υφίσταται έναν πόλεμο και μία εισβολή στη χώρα του» και προανήγγειλε μια πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με προβολή κάποιων ντοκιμαντέρ, τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Ρωσία.

Εν συνεχεία, ο κ. Γιατρομανωλάκης, περιέγραψε τον προσανατολισμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προς μια πλήρη στροφή, με διαφορετική κατεύθυνση, εντελώς νέα ταυτότητα και στόχευση.

Ειδικότερα, οριοθετώντας τους στόχους για τη νέα εποχή, σημείωσε ότι το ΕΜΣΤ εισέρχεται σε μια σε μια νέα φάση πολύ δυναμική και ουσιαστική επιδιώκοντας να καταστεί ο κυρίαρχος εθνικός θεσμός αναφοράς για τη σύγχρονη Τέχνη και τον οπτικό πολιτισμό στην Ελλάδα.

«Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για το 2022, το ευρύτερο όραμα και η αποστολή του Μουσείου καθώς και κάποιες πολιτικές που σχεδιάζουμε ως Υπουργείο μαζί με το Μουσείο σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα εικαστικά και στον οπτικό πολιτισμό της χώρας. Πλέον μπορούμε να δούμε τη δυνατότητα και την προοπτική του Μουσείου σε πλήρη ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι πρόκειται για το μοναδικό Μουσείο στην Ευρώπη που είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

«Διαθέτει ειδικές σημάνσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει έναν αισθητηριακό χάρτη ώστε μία οικογένεια με άτομα στο φάσμα του αυτισμού να μπορεί να προετοιμαστεί και να οργανώσει την επίσκεψή της πάρα πολύ καλά πριν έρθει στο Μουσείο. Επίσης, υπάρχει μέριμνα στο χώρο του Μουσείου για ωτασπίδες σε περίπτωση που κάποιοι συνάνθρωποί μας τις χρειαστούν».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην επίσημη ελληνική συμμετοχή στην 59η Μπιενάλε Βενετίας, που εγκαινιάζεται επίσημα στις 23 Απριλίου, με το έργο της Λουκίας Αλαβάνου «Στον δρόμο για τον Κολωνό» που προσεγγίζει το θέμα του εκτοπισμού, της μετακίνησης και της ταυτότητας μέσα από ένα άλλο πρίσμα, εκείνο της κοινότητας των Ρομά.

«Είναι μια ταινία που την παρακολουθείς σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, 360 μοιρών. Θα μπορεί κανείς να ”μπαίνει” στην ταινία με ειδικά γυαλιά. Συνδυάζει το ανθρώπινο στοιχείο με την τεχνολογία και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική παράδοση. Πρόκειται για μια ολιστική εμπειρία».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα