back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε πλήρη ρήξη οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας μετά την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση της Αθήνας να συνταχθεί με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε ό,τι αφορά την απέλαση Ρώσων διπλωματών στη σκιά της θηριωδίας σε πόλεις στα περίχωρα της Ουκρανίας προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση και εκτόξευση απειλών από τη ρωσική πρεσβεία.

Από τους 12 διπλωμάτες που απελάθηκαν χθες υπάρχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη.

Για «αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό» βήμα που στοχεύει στην «χειρότερη καταστροφή του συνόλου» των διμερών σχέσεων έκανε λόγο η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η ελληνική ενέργεια «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά των ελληνορωσικών σχέσεων.

Πάντως, στην Αθήνα ανέμεναν αυτή την αντίδραση, καθώς δεν ήταν η πρώτη εκτός ορίων διπλωματικής γλώσσας. Πριν από λίγες εβδομάδες η ρωσική πρεσβεία καλούσε σχεδόν όλα τα κόμματα αλλά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να «συνέλθουν», «να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν πως ενδεχομένως να υπάρξει μια ανάλογη πλέον κίνηση από πλευράς Μόσχας. Στη Ρωσία υπηρετούν περίπου 35 Έλληνες, ενώ οι ρωσικές αρχές στην Ελλάδα έχουν περίπου 110 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των διπλωματών που απελάθηκαν είναι και ο Βασίλι Γαβρίλοφ, υπεύθυνος για θέματα Τύπου της πρεσβείας. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να δημοσιεύσει τα ονόματα που χαρακτήρισε χθες personae non grata.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που με ανάρτησή του στο Twitter με αφορμή τα 81 χρόνια από τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα, στην οποία ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και όχι επιτήδειος ουδέτερος».

Η απόφαση πάντως για τις απελάσεις ανακοινώθηκε μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν ζητήθηκε κάτι σχετικό από την Ουάσιγκτον, καθώς η απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών είχε ήδη δρομολογηθεί.

Με δεδομένο τη πλήρη ρήξη της Ελλάδας με τη Ρωσία στην Αθήνα η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για όσα ενδέχεται να ακολουθήσουν και προετοιμάζεται ανάλογα για όλα τα πιθανά σενάρια.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα