back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σκληρή στάση απέναντι στην αγορές υπόσχεται η Μαρίν Λεπέν

Διαβάστε επίσης

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, δεσμεύτηκε σήμερα να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στις αγορές, αλλά χαρακτήρισε «σοβαρό» το οικονομικό της πρόγραμμα καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο επιχειρηματικός κόσμος απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογής της, η Λεπέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL χλεύασε την «μοιρολατρία», όπως την χαρακτήρισε, ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αν ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν επανεκλεγεί.

Ο κεντρώος πρόεδρος εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά η Λεπέν φαίνεται να ανοίγει βήμα και μια δημοσκόπηση της Δευτέρας τοποθετεί τη νίκη του Μακρόν εντός του περιθωρίου σφάλματος, προκαλώντας αναταραχή στους επενδυτές.

Το κόστος δανεισμού της χώρας χθες Τετάρτη αυξήθηκε λόγω της ανησυχίας για το αποτέλεσμα των εκλογών και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της μετά το 2014 με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου να πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2019 προτού βυθιστεί και πάλι σήμερα.

«Το πρόγραμμα που υπερασπίζομαι είναι σοβαρό», είπε η Λεπέν και δεσμεύτηκε να «επιστρέψει στους Γάλλους τα χρήματά τους» μειώνοντας τον ΦΠΑ καθώς και την συνεισφορά της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.

«Οι πολιτικές που θέλω να εφαρμόσω δεν προορίζονται για τις χρηματαγορές, κάτι που θα συνιστά μια αλλαγή από εκείνες τους Εμανουέλ Μακρόν. Δεν είναι οι αγορές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν είναι τα διεθνή χρηματοοικονομικά», τόνισε.

Το πρόγραμμά της, είπε, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως με την «καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της παράνομης μετανάστευσης που κοστίζει πολλά στη χώρα μας. Δεν θα παραδώσω το μέλλον της χώρας στα χέρια των διεθνών χρηματοπιστωτικών παραγόντων».

Ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να φέρεται ως ο πιθανότερος νικητής. Αλλά η αργοπορημένη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, η οποία μάλιστα είναι υποτονική, έχει οδηγήσει κάποιους στο στρατόπεδό του να βλέπουν πιθανή μια νίκη της Λεπέν.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πιθανότητα υψηλού ποσοστού αποχής.

Η φιλική προς τις επιχειρήσεις δεξαμενή σκέψης Institut Montaigne έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα της Λεπέν, το οποίο στοχεύει να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια και να μειώσει τους φόρους στην ενέργεια, μπορεί να κοστίσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της.

Σήμερα το προεκλογικό επιτελείο του Μακρόν πέρασε στην αντεπίθεση στο μέτωπο της οικονομίας.

«Θέλω να αντιληφθούν οι πολίτες πώς θα είναι η Γαλλία με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν. Θα υπάρχει μεγαλύτερος πληθωρισμός και περισσότεροι φόροι για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό της για ιδιωτικοποίηση των δρόμων με διόδια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Και θα υπάρχει λιγότερη εθνική κυριαρχία γιατί θα είμαστε σύμμαχοι της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο ίδιος ο Μακρόν, ο οποίος εδώ και καιρό έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην Ουκρανία, ρίχνει τώρα το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας στην αγοραστική δύναμη, στην οποία η Λεπέν επικεντρώθηκε με επιτυχία για ένα μήνα. Ο πρόεδρος χθες δεσμεύτηκε να αυξήσει το ύψος των συντάξεων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα