19.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι παρέδωσε τις εξουσίες του σε προεδρικό συμβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Υεμένης απέπεμψε τον αμφιλεγόμενο αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και μετέφερε τις δικές του εξουσίες σε ένα προεδρικό συμβούλιο, μια κίνηση την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία και η οποία αίρει κάποια από τα εμπόδια που εγείρονταν στις προσπάθειες να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

«Μεταφέρω αμετάκλητα όλες τις εξουσίες μου σε αυτό το προεδρικό συμβούλιο», επεσήμανε ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, την τελευταία ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα έναντι των σιιτών ανταρτών Χούθι, ζήτησε από το προεδρικό συμβούλιο «να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Χούθι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο μια οριστική και ολοκληρωμένη λύση».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Υεμένης απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Άλι Μόχσεν αλ Άχμαντ, έναν σουνίτη στρατηγό, τον οποίο απεχθάνονται οι σιίτες αντάρτες Χούθι λόγω των εκστρατειών των οποίων έχει ηγηθεί στο παρελθόν εναντίον προπυργίων τους στη βόρεια Υεμένη, αλλά και οι κάτοικοι του νότιου τμήματος της χώρας για τον ρόλο τον στον εμφύλιο πόλεμου μεταξύ βορρά και νότου το 1994.

Το Σάββατο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας για τον τερματισμό του πολέμου που έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Βάσει της εκεχειρίας αυτής, η οποία μπορεί να παραταθεί «με τη συναίνεση» των αντιμαχόμενων πλευρών, προβλέπει την αναστολή όλων των χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών στρατιωτικών επιθέσεων.

Παράλληλα διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία συνομιλίες για την ειρήνευση στην Υεμένη, απουσία των Χούθι οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις σε «εχθρικό» έδαφος.

Το νέο προεδρικό συμβούλιο θα αποτελείται από οκτώ μέλη και πρόεδρός του θα είναι ο Ράσαντ αλ Αλίμι, πρώην υπουργός Εσωτερικών και σύμβουλος του Χάντι. Ο αλ Αλίμι έχει τη στήριξη και του Ριάντ και στενές σχέσεις με το ισλαμιστικό κόμμα Islah.

Μεταξύ των αντιπροέδρων θα είναι και ο επικεφαλής της οργάνωσης των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Αϊντάρους αλ Ζουμπάιντι, τον οποίο στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Χάντι ανέλαβε την προεδρία της Υεμένης το 2012 βάσει ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης το οποίο στήριζαν οι χώρες του Κόλπου μετά τις διαδηλώσεις του 2011 στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, οι οποίες οδήγησαν τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σε παραίτηση.

Το 2014 η κυβέρνηση Χάντι εκδιώχθηκε από τη Σαναά, την οποία κατέλαβαν οι Χούθι.

Μετά τη δήλωση του Χάντι, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Υεμένης.

Το Ριάντ, το οποίο είχε καταθέσει τελευταία φορά χρήματα στην κεντρική τράπεζα στο Άντεν το 2018, προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτό τον κοστοβόρο και αντιδημοφιλή πόλεμο, ο οποίος θεωρείται ευρέως πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, το οποίο στηρίζει τους Χούθι.

Με σχεδόν 380.000 νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στα πρόθυρα του λιμού, ο πόλεμος έχει προκαλέσει στην Υεμένη μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα