back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: Ισότητα και αξιοπρέπεια για όλους

Διαβάστε επίσης

«Να συνεχίσουμε να προωθούμε την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τις μη-διακρίσεις για όλους» τόνισε σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Ρομά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως επεσήμανε στο μήνυμα του, οι Ρομά που διαφεύγουν από τις διώξεις και τις συγκρούσεις – όπως σήμερα από την Ουκρανία – έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να δέχονται την ίδια αλληλεγγύη με τους άλλους πρόσφυγες.

«Σήμερα, γιορτάζουμε την πλούσια ιστορία των Ρομά, των Σίντι και των Ταξιδιωτών. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στις κοινωνίες παντού. Και αναλογιζόμαστε την κατάσταση των Ρομά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδική αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση με τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται και εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση της ρητορικής μίσους και την επίρριψη, από ακροδεξιές εξτρεμιστικές και ξενοφοβικές ομάδες, των ευθυνών στους Ρομά.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστούν με την Κοινωνία των Πολιτών των Ρομά και να υπερασπιστούν την ένταξη και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Μάλιστα, υπενθυμίζει σε όλες τις κυβερνήσεις την ευθύνη τους να παρέχουν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους τους χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας ή εθνικότητας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα