back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χ. Δούκας: Η στρατηγική μας πρέπει να είναι δύο λέξεις: ενεργειακή αυτονομία

Διαβάστε επίσης

Για την ιδιαίτερα δυσχερή ενεργειακή πραγματικότητα και για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας από την ενεργειακή εξάρτηση και την αύξηση των τιμών ενέργειας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χρυσόστομος Δούκας.

«Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν πήγε όπως θα περίμενε η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός, διότι προχωρήσαμε σε απολιγνιτοποίηση κι όχι σε απο-ανθρακοποίηση. Δηλαδή, κλείναμε λιγνίτες αλλά δεν βάζαμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πήγαμε στο φυσικό αέριο το οποίο είναι εισαγόμενο και μας έκανε πάρα πολύ τρωτούς σε γεωπολιτικά παιχνίδια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Ανέφερε ότι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο αποτελεί λανθασμένη ευρωπαϊκή στρατηγική ενώ σε ότι αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η ενέργεια αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα.

«Δεν μπορεί το 40% της Ελλάδας να εξαρτάται από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό είναι βασικό πρόβλημα», επισήμανε.

Και πρόσθεσε: «Η στρατηγική μας πρέπει να είναι δύο λέξεις: ενεργειακή αυτονομία».

Όπως είπε, η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί τη στιγμή που την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη παραμένει σταθερή.

«Στην ηλεκτροπαραγωγή δεν υπήρχε λόγος να γίνεται χρήση φυσικού αερίου. Είναι μια λανθασμένη κίνηση γιατί είναι ορυκτό αέριο και εισαγόμενο».

Παρατήρησε ότι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, αλλά θα πρέπει να γίνονται και μικρά έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά.

«Αυτό που κάνουν άλλες χώρες είναι να φτιάχνουν οι Δήμοι φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να καλύπτουν αφενός μεν τις δικές τους ανάγκες, αφετέρου δε τις ανάγκες των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Αν τα 4 δισ. ευρώ που δώσαμε για ενισχύσεις και στήριξη, τα δίναμε για να προχωρήσουμε σε τέτοιες δράσεις, υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα ήταν ενεργειακά αυτόνομα».

Τέλος, εκτίμησε ότι η ακρίβεια λόγω της κρίσης των τιμών στην ενέργεια, ήρθε για να μείνει: «Τουλάχιστον για 2-4 χρόνια , μέχρι να απεξαρτηθούμε απότο φυσικό αέριο, θα έχουμε ακριβές τιμές στην ενέργεια. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε καλύτερα τις χρηματοδοτήσεις μας στη λογική της ενεργειακής αυτονομίας, στο πως θα διοχετεύσουμε με έναν ορθολογικό και διαφορετικό τρόπο τις χρηματοροές του Ταμείου Ανάκαμψης. Να ενισχύσουμε τις υποδομές μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα