back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Eκλογές στη Γαλλία την Κυριακή – Μακρόν κατά Λεπέν με τη διαφορά στo 3-5 %

Διαβάστε επίσης

Πενήντα εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες καλούνται στις κάλπες την Κυριακή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον εν ενεργεία κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να  προηγείται έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με διαρκώς μειούμενη διαφορά.

Πριν από έναν μήνα ενισχυμένος από την επονομαζόμενη «συσπείρωση γύρω από τη σημαία» την οποία είχε πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν έμοιαζε να έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο. Έναν μήνα αργότερα το προβάδισμα του Μακρόν έχει συρρικνωθεί στο 3% 5%.

Τον τελευταίο μήνα, τα δημοσκοπικά ποσοστά του νυν προέδρου υποχώρησαν κατά τέσσερις μονάδες, ενώ η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού ανέβηκε κατά 7%. Το άθροισμα των δύο ακροδεξιών υποψηφίων, δηλαδή της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ, φτάνει το 32%, γεγονός που, αν επαληθευτεί στις κάλπες, θα αναδείξει την Ακροδεξιά ως τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Γαλλίας.

Ο Μακρόν που διεκδικεί δεύτερη θητεία, δήλωσε σήμερα ότι εισήλθε στην προεκλογική εκστρατεία αργότερα από όσο επιθυμούσε, ενώ προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια νίκη της Μαρίν Λεπέν.

«Όντως, εισήλθα στην προεκλογική εκστρατεία αργά», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη λόγω της διπλωματικής αναταραχής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν εξήγησε ότι το σύνθημα που τον οδηγεί είναι: «κατακτώ, πείθω, προχωρώ», ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχω μια αντίληψη κατάκτησης και όχι ήττας».

Ωστόσο ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο» και εξήγησε ότι η λογική που τον οδηγούσε στη διάρκεια της θητείας του είναι ότι «θεωρώ πάντα ότι πρέπει να κατακτήσω κάτι».

Σύμφωνα με τη  πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση του BVA για το RTL και το Orange, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται αυτή την Κυριακή ο Μακρόν συγκεντρώνει το 26% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 23% για τη βασική του αντίπαλο, τη Μαρίν Λεπέν.

Στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται να κερδίζει με 53%.

Ο Μακρόν προειδοποιεί σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ότι, αν εκλεγεί η Λεπέν, το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές. «Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Λεπέν είναι ένα ψέμα διότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει (…) Όταν λέει ‘θα αυξήσω τις συντάξεις’, λέει ψέματα, δεν θα το κάνει», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Το πρόγραμμά της θα προκαλέσει μαζική ανεργία, θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές και δεν μπορεί να σταθεί από δημοσιονομική άποψη», πρόσθεσε. «Οι βασικές αρχές της δεν έχουν αλλάξει: είναι ένα ρατσιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να διχάσει την κοινωνία», κατέληξε.

Η Λεπέν κερδίζει συνεχώς έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει και η δημοσκόπηση του Ipsos Sopra Steria Cevipof που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση αυτή, ο Μακρόν θα προηγηθεί των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας ποσοστό 26,5% των ψήφων, έναντι 21,5% που αναμένεται να λάβει η Λεπέν . Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου  ο Μακρόν εξασφάλιζε 28 % και 17,5% η Μαρίν Λεπέν. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα νικήσει την Λεπέν, εξασφαλίζοντας ποσοστό 54% έναντι 46%.

Οι τέσσερις πιο πρόσφατες και σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουσες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μακρόν να κερδίζει τον πρώτο γύρο της επόμενης Κυριακής με ποσοστό 27% κατά μέσον όρο έναντι 23% της Λεπέν και να επικρατεί στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 24ης Απριλίου με το 53% των ψήφων.

Στην αναμέτρηση του 2017, ο Μακρόν είχε συντρίψει τη Λεπέν με 66% έναντι 34%.

Δυναμική εμφανίζει το τελευταίο διάστημα και ο αριστερός υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, φτάνοντας το 16% με τάση ανόδου, σε σημείο που η εφημερίδα Le Monde να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να μπει στον δεύτερο γύρο – κάτι που λίγο έλειψε να συμβεί το 2017.

Οι δύο παράγοντες αβεβαιότητας, που θα μπορούσαν να φέρουν εκπλήξεις το βράδυ της Κυριακής είναι σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η πανδημία της COVID-19 και οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις ανατιμήσεις και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Ο παράγων πανδημία αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της αποχής, ιδιαίτερα από τους νέους και τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει το 22,2% του 2017, ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν να υπερβεί και το ιστορικό ρεκόρ του 28%.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά κυρίως του αναποφάσιστους  και την  αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, ιδιαίτερα στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Σε έρευνα της IPSOS για τη Le Monde, το 55% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιοριζόταν ως «δυσαρεστημένοι» και το 33% ως ανήκοντες στη «Γαλλία των οργισμένων».

«Είμαι έτοιμη να κυβερνήσω», ισχυρίστηκε η  53χρονη Μαρίν Λε Πεν  στη «Figaro». «Έχω φτάσει σε μια ωριμότητα στην καριέρα μου που ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτή θα και η τελευταία φορά που διεκδικεί την είσοδό της στο Μέγαρο των Ιλισίων!

Η Ευρώπη παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την γαλλική αναμέτρηση, η οποία συμβαίνει εν μέσω της προεδρίας της Γαλλίας στην ΕΕ , προκειμένου να διαπιστωθούν οι τάσεις στο  ευρωπαικό πολιτικό σκηνικό ενώ  η  γεωπολιτική αβεβαιότητα συγκλονίζει την Γηραιά Ήπειρο . Σύμφωνα με τον  Economist οι  πιθανότητες νίκης του  Μακρόν στον δεύτερο γύρο έχουν αναθεωρηθεί γύρω στο 78% και το φάσμα της Ακροδεξιάς έχει επανέλθει δριμύτερο πάνω από το Παρίσι.  Βασιζόμενος στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, και θυμίζοντας καλού-κακού πως εκπλήξεις στην κάλπη συμβαίνουν πολλές, ο Economist εκτιμά τον κίνδυνο  της Ακροδεξιάς  21%: τόσες πιθανότητες έχει, θεωρεί, η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν  να κερδίσει το Ελιζέ στην τρίτη της προσπάθεια. Και μιας που μιλάμε με ποσοστά, 90% πιθανότητες δίνει το περιοδικό σε μία μονομαχία Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο εκλογικό γύρο και μόλις 6% πιθανότητες σε μια μονομαχία Μακρόν – Μελανσόν, κι ας έχει σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση, με ανοδικές τάσεις, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στην περίπτωση που προκρινόταν μαζί με τον Μελανσόν, όμως, ο Μακρόν εμφανίζεται να έχει 97% πιθανότητες επικράτησης – όσες είχε προ μηνός και απέναντι στη Λεπέν.

Η Monde αποδίδει εν μέρει αυτή την εξέλιξη του συσχετισμού δυνάμεων στην αντιδημοτικότητα κάποιων από τα μέτρα που πρότεινε στα μέσα Μαρτίου ο γάλλος πρόεδρος παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του – και δη την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Πρωτίστως, όμως, την αποδίδει στην αλλαγή αντίληψης του κοινού ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρόλο του Μακρόν σε αυτή τη διαμάχη. «Σε ένα πρώτο στάδιο», εξηγεί ο Μπρις Ταντιριέ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, «ο πόλεμος πραγματικά συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Και αυτό ευνόησε τον Εμανουέλ Μακρόν, ενισχύοντας την εικόνα του αξιόπιστου διαχειριστή κρίσεων. Πολύ γρήγορα, όμως, η Ουκρανία και η προεκλογική εκστρατεία φάνηκαν σαν δύο παράλληλες σκηνές, που λειτουργούσαν σχεδόν ανεξάρτητα» – και ο Γάλλος πρόεδρος έδινε την εντύπωση πως απουσίαζε, πως δεν καταδεχόταν να ασχοληθεί με τη δεύτερη, να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τους άλλους υποψηφίους, να οργώσει όπως εκείνοι τη χώρα.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα