back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική βοήθεια στρέφεται τώρα προς την ανατολική Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατευθύνει τις επιχειρήσεις αρωγής στην ανατολική Ουκρανία και σχεδιάζει την αποστολή αυτοκινητοπομπών βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι μάχες στρέφονται προς τα εκεί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

“Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έχουμε στον σχεδιασμό μας να πάνε αυτοκινητοπομπές εκεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Το αν θα γίνει ή όχι, εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας”, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, ο οποίος χαρακτήρισε τις περιοχές που η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, “περιοχές αυξημένου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος”.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις αρωγής Μάρτιν Γκρίφιθς επισκέφθηκε την Ουκρανία και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα όπου συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές και συζήτησε διευθετήσεις για μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη έξι εβδομάδες.

“Προς το παρόν, δεν έχουμε κάποια δέσμευση για εκεχειρία είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά”, πρόσθεσε ο Λάρκε, ο οποίος είπε ότι αυτή θα είναι μια “σταδιακά αυξανόμενη διαδικασία” και πως ο Γκρίφιθς θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη τοπικών συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός.

Κατά την επίσκεψή του, είπε στην ουκρανική κυβέρνηση πως το διεθνές προσωπικό του ΟΗΕ θα επιστρέψει στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες έπειτα από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Επίσης, στήνονται και άλλα κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας ανατολικότερα, όπως στο Ντνίπρο. “Η ιδέα είναι να είμαστε φυσικά παρόντες όσο πιο κοντά γίνεται σε ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, είπε ο Λάρκε.

Χθες, Πέμπτη, [ο Γκρίφιθς] επισκέφθηκε την Μπούτσα όπου είδε έναν ομαδικό τάφο που περιείχε 280 πτώματα και επανέλαβε τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για άμεση, ανεξάρτητη έρευνα, πρόσθεσε ο Λάρκε.

Στη ίδια συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως ο οργανισμός εκπαίδευσε σχεδόν 1.500 υγειονομικούς για την ανταπόκριση σε ενδεχόμενο “χημικό συμβάν” στην Ουκρανία. Ο Π.Ο.Υ. παρέχει επίσης θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση χημικής έκθεσης και προστατευτικό εξοπλισμό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι ετοιμάζεται για ενδεχόμενες “χημικές επιθέσεις”, σε μια ένδειξη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει τόσο η Δύση όσο και η Μόσχα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα