back to top
23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσακλόγλου: «Ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 χρόνια – Συγκρατημένες αυξήσεις σε μισθούς

Διαβάστε επίσης

Συγκρατημένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις περιέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, προαναγγέλοντας το “ξεπάγωμα” των συντάξεων μετά από 12 χρόνια.

Ο υφυπουργός Εργασίας, κατά την διάρκεια παρέμβασης του, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προανήγγειλε “ξεπάγωμα” των αυξήσεων στις συντάξεις από το 2023 και μετά, καθώς εκπνέει η ισχύς του σχετικού μνημονιακού μέτρου στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Επί της διαδικασίας, θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Επί της ουσίας, όμως, οι όποιες αυξήσεις είναι πιθανό να είναι λογιστικές -εν μέρει ή στο σύνολό τους- για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς θα διατηρηθεί «προσωπική διαφορά», που ουσιαστικά απορροφά μεγάλο μέρος των αυξήσεων, ακόμη και σήμερα στο πλαίσιο των διορθωτικών νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει.

Με βάση την μνημονιακή νομοθεσία, οι αυξήσεις θα προκύπτουν κατά βάση από την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός), αλλά και από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας (ρυθμός ανάπτυξης).

Για όσους συνταξιούχους έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά οι αυξήσεις θα την περιορίζουν έως ότου μηδενιστεί και στην συνέχεια θα φθάσουν οι αυξήσεις στην τσέπη τους.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι η αύξηση που θα υπάρξει από την 1η Μαΐου και μετά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα είναι «συγκρατημένες». Επίσης, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε και τις αποφάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού εμπόδισε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωσή τους.

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα και οι συνταξιουχικές οργανώσεις προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις στην περίπτωση κατά την οποία οι αυξήσεις και το πλέγμα μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το προσεχές χρονικό διάστημα, κριθούν ανεπαρκείς από τους συνδικαλιστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (περίπου 780.000) έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές 479 € , δηλαδή 416 € καθαρά, ενώ σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα