back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξενοδοχεία Vs Airbnb

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις προκαλούν στους επιχειρηματίες της βραχυχρόνιας μίσθωσης οι νομοθετικές προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που αφορούν στον κλάδο τους.

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για τη βραχυχρόνια διαμονή , ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. και δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μελών του. Παράλληλα ζητά συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, τον διοικητή της ΑΑΔΕ ενώ ετοιμάζει  μια μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση των μελών του για να αποφασιστούν περαιτέρω κινήσεις.

Ο ΣΕΤΕ

Προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο την αποφυγή φαινομένων που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ αφορούν μεταξύ άλλων στην επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ προτάσσουν την αναγκαιότητα ορισμού μέγιστου αριθμού ακινήτων ανά ιδιοκτήτη.

ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.

«Το νομοθετικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια μίσθωση έχει κλείσει. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι άλλο προς συζήτηση», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. Ανδρέας Χίου. «Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος που επιφέρει μεγάλα έσοδα στο κράτος. Έχει πλέον ξεπεράσει σε κλίνες τα ξενοδοχεία. Ο ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση γιατί την έβλεπε ανταγωνιστικά, ωστόσο πλέον δεν ισχύει ότι οι επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης παίρνουν κομμάτι της «πίτας» των ξενοδοχείων, π. χ. για το φετινό  καλοκαίρι οι κρατήσεις των ξενοδοχείων αγγίζουν το 90%. Επίσης έχουν κτιστεί καινούργια έχουν ανακαινιστεί παλιά. Η «πίτα» του τουρισμού έχει μεγαλώσει και αυτό χάρη στην βραχυχρόνια».

«Όσον αφορά στη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο κ. Χίου τονίζει ότι «οι εν λόγω επιχειρήσεις φορολογούνται όσο καμία άλλη. Η φορολόγησή τους ξεκινάει από το 15% και φτάνει μέχρι το 45%. Εμείς ως σύλλογος έχουμε ζητήσει ραντεβού από με τον διοικητή της ΑΑΔΕ και τους συναρμόδιους υπουργούς, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Οικονομικών για να μάθουμε τις θέσεις τους στις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ. Συγχρόνως ζητήσαμε συνάντηση και απο την τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Νοτοπούλου για να μάθουμε και την θέση της αντιπολίτευσης. Θα ενημερώσουμε για την πορεία των συναντήσεών μας και θα ετοιμάσουμε μια μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση για να μπορούν να συμμετέχουν συνάδελφοι απ’ όλη την Ελλάδα για να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματά μας» καταλήγει ο κ. Χίου.

STAMA

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: 

«Λίγο ή πολύ, ο ΣΕΤΕ, ένας θεσμικός φορέας -κοινωνικός εταίρος για την ακρίβεια- ζητάει να παύσουν τη δραστηριότητά τους εκατοντάδες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις (Property Managers) που δρουν σε νόμιμο φορολογικό πλαίσιο, να απωλέσουν το συμπληρωματικό τους εισόδημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά τη χώρα που φορολογούνται και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα περιφερειακή της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως κατασκευές, ανακαινίσεις, εξοπλισμός, εταιρείες τεχνολογίας, συνεργαζόμενες εταιρείες από το εξωτερικό κ.λπ. Κυρίως όμως να χάσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα από τον εισερχόμενο τουρισμό και τη φιλοξενία των τουριστών».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα