back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χ. Tετράδη: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι ένα πολύ δυναμικό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό

Διαβάστε επίσης

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις και τα μηνύματα για μια δυναμική πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το φετινό καλοκαίρι, ο τουρισμός θα κυμανθεί στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Εκτίμησε, μετά από δύο χρόνια σημαντικών απωλειών λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, ο ελληνικός τουρισμός, σε επίπεδο αφίξεων, είναι δυνατό να αγγίξει τα επίπεδα του 2019, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις που έχουν μπει μέχρι στιγμής στα συστήματα των ξενοδοχείων και τα πακέτα που έχουν κλειστεί με τους tour operators.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι ένα πολύ καλό καλοκαίρι. Στο κομμάτι των κρατήσεων θα πάμε καλά, θα έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν.Σαφώς θα υπάρχει πιο ενδεικτική εικόνα τον Ιούνιο, αλλά θα έχουμε πια μια κανονική τουριστική περίοδο», τόνισε.

Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ εβδομάδες και προκαλεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη, εντούτοις, οι κρατήσεις δεν έχουν παγώσει , ωστόσο δεν υπάρχει ο ρυθμός κρατήσεων των προηγούμενων εβδομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, φαίνεται πως παραμένει άγνωστο, αν πολίτες από χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύσουν μετά τις προσφυγικές ροές των Ουκρανών προς αυτές, επομένως, επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με Ολλανδούς, Βρετανούς και Γερμανούς, που συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις.

«Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής καθώς έχει ανακοπεί λίγο ο ρυθμός και λόγω του πολέμου αλλά και λόγω ακρίβειας, σε όλη την Ευρώπη ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, αλλά οι κρατήσεις δεν έχουν σταματήσει», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος πλήττει τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα αν και κατά πόσο θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα κόστη τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν.

«Αυτή τη στιγμή, τα κόστη είναι πολύ υψηλά όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούμε ενώ υπάρχει αβεβαιότητα και ως προς την επάρκειά τους».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε: «Ακριβώς επειδή περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια και θέλοντας να καταστήσουμε και τη χώρα μας ανταγωνιστική αλλά και να βοηθήσουμε τον κόσμο να ταξιδέψει, οι τιμές στις οποίες θα λειτουργήσουμε φέτος είναι κατά βάση οι τιμές από το 2019».

Πάντως, όπως είπε η κ. Τετράδη, έχει γίνει συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς για το πως θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος.

«Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προτείνουμε λύσεις οι οποίες δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος όπως για παράδειγμα μεταφορά πληρωμών. Έχουμε προτείνει και τη μείωση του ΦΠΑ που ήταν ένα ζητούμενο αλλά είμαστε σε συζητήσεις, δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα, πέραν του ότι θα υπάρξει κάποια στήριξη στο κομμάτι της ενέργειας.

Όμως, αυτό δε σώζει την κατάσταση σε σχέση με αυτό που βλέπουμε ως επιχειρήσεις στα νούμερά μας και στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε. Η κυβέρνηση έκανε κάτι για το θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, άλλαξε τις δόσεις και τις πληρωμές, γίνεται όση προσπάθεια επιτρέπει η οικονομία μας αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό αρκεί για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ανταπεξέλθουμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα