back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Χρούσος: Αν ο κορονοϊός συνεχίσει να μεταλλάσσεται πιθανόν να χρειαστεί το φθινόπωρο να εμβολιαστούμε ξανά όλοι

Διαβάστε επίσης

Το στέλεχος Όμικρον 2 του SARS-CoV-2 κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη και οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 ενώ εντοπίζεται σε πολύ υψηλά ποσοστά και στη χώρα μας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος τόνισε ότι οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τόσο λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορονοϊού όσο και εξαιτίας του ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη, δηλαδή σε μια ετήσια δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, με αφορμή και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση που θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία, ο κ. Χρούσος, επανέλαβε πως επειδή μετά τα 70 είναι μεγάλος ο κίνδυνος, η Επιτροπή συστήνει στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να την κάνει, ομοίως και όσοι είναι άνω των 60 με υποκείμενη νόσο.

Εξήγησε ότι η τέταρτη δόση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση- δηλαδή την τρίτη δόση- θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

Πρόσθεσε δε ότι «αν συνεχίσει ο ιός να μεταλλάσσεται και να δίνει καινούρια στελέχη πιθανόν να χρειαστεί το φθινόπωρο να εμβολιαστούμε ξανά όλοι».

Σε ότι αφορά στα παιδιά, ο κ. Χρούσος επισήμανε ότι πρέπει να εμβολιάζονται, καθώς πέρα από το ότι και αυτά νοσούν, κινδυνεύουν να εμφανίσουν και το σύνδρομο MIS-C, ένα Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο με κλινικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν και με τη νόσο Kawasaki και το Σύνδρομο Τοξικού Shock, που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και πιάνει τα αγγεία, ακόμα και αυτά της καρδιάς.

«Αν κάποιο παιδί έχει κάνει την πρώτη δόση και στη συνέχεια νόσησε, πρέπει να κάνει και τη δεύτερη δόση, διότι θα ισχυροποιήσει τον οργανισμό του. Το γεγονός ότι νόσησε μετά το εμβόλιο, σημαίνει ότι υπάρχει ευαλωτότητα, συνεπώς πρέπει να ενισχύσουμε την ανοσία», ανέφερε.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ του να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά στο ιατρείο τους.

Τέλος, έκανε λόγο για πιθανή χαλάρωση των μέτρων εν όψει και του Πάσχα και συμπλήρωσε: «Εάν χαλαρώσουμε τα μέτρα, πιθανότατα να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά όχι πάρα πολύ. Η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους θα παραμείνει. Άλλωστε, πέραν του κορονοϊού, μας έχει γλυτώσει και από τη γρίπη και από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα