12.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

12.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Ε. Σαββίδης: Ο εμπορικός κλάδος στενάζει και διανύει την χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών

spot_img

Διαβάστε επίσης

Για το κύμα ακρίβειας που προκαλεί «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά και πώς αυτό έχει αποτυπωθεί στην αγορά, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Ευδόκιμος Σαββίδης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το τρίπτυχο αυξημένο κόστος ενέργειας, αυξημένο κόστος στο πρατήριο για τις μετακινήσεις και αυξημένο κόστος στον κλάδο των τροφίμων έχουν καταστρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση που αγγίζει ακόμα και το 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Πρόκειται για ένα κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και το οποίο λείπει από την αγορά, επομένως, ειδικά ο εμπορικός κλάδος, στενάζει και διανύει την χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά: «Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας χάσαμε το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια, η κατάσταση δεν είναι καλή. Είμαστε σε οριακό σημείο. Η αγορά εκτός τροφίμων και καυσίμων δεν έχει ενσωματώσει τις αυξήσεις διότι ουδείς τολμά να ανεβάσει τις τιμές εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης».

Όπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο για το εμπόριο ενώ ούτε και ο τζίρος των καταστημάτων στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις πήγε καλά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε μείωση του τζίρου κατά 12% σε σχέση με τον περσινό, κατά τη διάρκεια του οποίου τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά κατά το ήμισυ.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι εν όψει Πάσχα αλλά και με τη βελτίωση του καιρού και την απουσία ανάγκης για θέρμανση, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να αποκομίσουν κάποια έσοδα ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, επισήμανε: «Πηγαίνει καλύτερα. Όμως και αυτό απευθύνεται στο ίδιο πορτοφόλι, αυτό του Έλληνα καταναλωτή. Επομένως, ούτε εδώ είναι ρόδινα τα πράγματα. Παρόλα αυτά, επειδή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής – όχι αυτά που αναμέναμε- αλλά αποτελεί μια διέξοδο για τις επιχειρήσεις οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια προνόησαν και δημιούργησαν το ηλεκτρονικό τους κανάλι».

Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το να δυσκολεύεται ο Έλληνας πολίτης να καλύψει τις βασικές του ανάγκες σε τρόφιμα, θέρμανση και μετακίνηση είναι μια μη φυσιολογική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση οφειλών προκειμένου και η κυβέρνηση να εισπράξει τους φόρους αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα