back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιρανοί βουλευτές θέτουν όρους για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διαβάστε επίσης

Ιρανοί βουλευτές έθεσαν όρους για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, περιλαμβανομένων νομικών εγγυήσεων που θα έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ οι οποίες θα προβλέπουν πως η Ουάσινγκτον δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία, μεταδίδουν σήμερα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη τον τελευταίο χρόνο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις παγκόσμιες δυνάμεις από την οποία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018 και στη συνέχεια το Ιράν την παραβίασε εντατικοποιώντας το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Οι συνομιλίες έχουν τώρα βαλτώσει καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για μη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων προκειμένου να διευθετηθούν εναπομείναντα θέματα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν νομικές εγγυήσεις που θα εγκριθούν από το… Κογκρέσο ότι δεν θα αποχωρήσουν και πάλι από τη συμφωνία”, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο δήλωση που υπογράφεται από 250 βουλευτές σε σύνολο 290.

Η επιστολή αναφέρει επίσης πως βάσει μιας συμφωνίας που θα έχει αναβιώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να μπορούν να “χρησιμοποιούν προσχήματα προκειμένου να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό γρήγορης απάντησης”, βάσει του οποίου οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα επανέρχονταν αμέσως, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Οι βουλευτές ανέφεραν ακόμη πως “οι κυρώσεις που αίρονται βάσει της συμφωνίας που θα έχει επανέλθει δεν θα πρέπει να επιβληθούν εκ νέου και το Ιράν δεν θα πρέπει να πληγεί από νέες κυρώσεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα για την άρση ορισμένων κυρώσεων στο Ιράν προκειμένου να δείξει την καλή του θέληση για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα