back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Τσουρός: «Δε θέλαμε να γράψουμε μια ωραία επιστημονική μελέτη για τη Δημόσια Υγεία, θέλαμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για το τι είναι Υγεία

Διαβάστε επίσης

Τις βασικές προτάσεις του σχεδίου για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας που θα παρουσιαστεί ως κείμενο συζήτησης, αύριο 12 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανέλυσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου ο  ‘Αγις Τσουρός, Πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής του Σχεδίου Δράσης για την Δημόσια Υγεία για τον 21 αιώνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και πρώην διευθυντής πολιτικής και διακυβέρνησης στον Παγκόσμιο​ Οργανισμό Υγείας.

«Δε θέλαμε να γράψουμε μια ωραία επιστημονική μελέτη για τη Δημόσια Υγεία, θέλαμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για το τι είναι Υγεία.  Υγεία δεν είναι μόνο οι ασθενείς, είναι και η ψυχολογία του ανθρώπου και η ποιότητα ζωής του», τόνισε ο κ. Τσουρός και πρόσθεσε: «προσκαλέσαμε σε αυτόν το διάλογο όλο τον επιστημονικό κόσμο που ασχολείται με την υγεία, την ψυχική υγεία, το περιβάλλον, γιατί όλοι έχουν ρόλο στην Υγεία. Δε μιλάμε μόνο για αρρώστιες και για σύστημα περίθαλψης».

Υπογράμμισε πως η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας απαιτεί εκτεταμένο διάλογο, ευρεία συναίνεση, συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και, πρωτίστως, ισχυρή πολιτική βούληση.  «Θέλουμε συναίνεση και συνέχεια στις πολιτικές που ακολουθούνται στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Οι βασικές αξίες της Υγείας στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων» ανέφερε.

Εξήγησε πως η Δημόσια Υγεία πρέπει να εμπλέκει την κοινωνία. «Δεν αφορά μόνο τον τομέα της Υγείας, δεν μιλάμε για τις υπηρεσίες περίθαλψης αλλά για το τι κάνουμε σαν κοινωνία για να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις- όπως αυτή της πανδημίας- για να προλαμβάνουμε τις αρρώστιες, να δημιουργούμε συνθήκες που προάγουν την υγεία , για να μπορούμε να προστατευόμαστε από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος»

‘Όπως επισήμανε ο ‘Αγις Τσουρός υπάρχει μια στενάχωρη αλήθεια. «Ο πλανήτης έχει φτάσει σε οριακά σημεία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως πανδημίες ή ακραία φυσικά φαινόμενα, πρέπει να γίνουν αιτίες για να αφυπνιστεί ο πλανήτης και να καταλάβουμε ότι​χρειαζόμαστε Συστήματα Υγείας έτοιμα να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Μέσα στην πανδημία, το βαρύτερο τίμημα πλήρωσαν οι ευάλωτοι πληθυσμοί του πλανήτη, που δεν είχαν πρόσβαση στην Υγεία. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ξέρουμε από πριν τους ευάλωτους συμπολίτες μας κι ενόψει της “Δαμόκλειας σπάθης” της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να δημιουργήσουμε μια Δημόσια Υγεία που θα είναι επένδυση για τη χώρα».

 

Μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος θα μπορεί κανείς να υποβάλει ερωτήσεις κι απόψεις https://www.bodossaki.gr/draseis-toy-idrymatos/gia-to-21/schedia-drasis/schedio-drasis-dimosia-ygeia/

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν από το κανάλι του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο youtube.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα