back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυστραλία: Ξεκινάει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία

Διαβάστε επίσης

O αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αύξησε το ποσοστό της δημοτικότητάς του στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ωστόσο η κυβέρνησή του κινδυνεύει να χάσει τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ημέρα της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας.

Μια δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian εμφανίζει τον Μόρισον με ποσοστό 44% στην πρόθεση ψήφου, ενώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανέζι να χάνει τρεις ποσοστιαίες μονάδες και να εξασφαλίζει το 39%.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο προβάδισμα που εμφανίζει ο πρωθυπουργός επί του αντιπάλου του από τον Φεβρουάριο.

Η Αυστραλία θα διενεργήσει βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μόρισον. Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα του κόστους ζωής, της κλιματικής αλλαγής και σε ερωτήματα που αφορούν την εμπιστοσύνη στα μεγάλα κόμματα και την αποτελεσματικότητά τους.

Ακόμη και αν το ποσοστό αποδοχής του ίδιου του Μόρισον παραμείνει σταθερό το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα κινδυνεύει να χάσει δέκα έδρες και τις εκλογές υπέρ των κεντροαριστερών Εργατικών του Αλμπανέζι, οι οποίοι ηγούνται με 53%-47% με βάση τα δύο προτιμητέα κόμματα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση.

Η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία μιας έδρας στην κάτω βουλή.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Sydney Morning Herald και δημοσιοποιήθηκε σήμερα προβλέπει ότι η κυβερνώσα συμμαχία κινδυνεύει να χάσει τουλάχιστον 14 έδρες, ανάμεσά τους και εκείνες που θεωρούνταν ασφαλείας στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι Εργατικοί πιθανόν να επιστρέψουν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 2013 αν κερδίσουν κάποιες από τις εκλογικές περιφέρειες-κλειδιά με τον ίδιο τον Μόρισον να ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία από την εκλογική περιφέρεια του Γκίλμορ καθώς ετοιμάζεται να περιοδεύσει για έξι εβδομάδες μέχρι τις εκλογές.

“Αυτές οι εκλογές…αφορούν μια επιλογή. Μια επιλογή ανάμεσα στην ισχυρή οικονομική διαχείριση και την ισχυρή χρηματοοικονομική διαχείριση…που έρχονται σε αντίθεση με μια Εργατική αντιπολίτευση για την οποία οι Αυστραλοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν να διαχειριστεί τα χρήματά τους”, είπε σήμερα ο Μόρισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτηρίζοντας “άγνωστη και μη δοκιμασμένη” την ηγεσία του Αλμπανέζι.

Ο τελευταίος απέρριψε τις επιθέσεις του Μόρισον σχετικά με την εμπειρία του ως ηγέτη δηλώνοντας “έτοιμος να κυβερνήσει”.

“Είδαμε μια κυβέρνηση που την ενδιαφέρει το κόστος διαβίωσης μόνο μέχρι τις εκλογές”, δήλωσε ο Αλμπανέζι στο Channel Seven.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα