back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μποτόπουλος: Καθαρά μπροστά ο Μακρόν, ανησυχητική η είσοδος της ακροδεξιάς Λε Πέν

Διαβάστε επίσης

2022-04-11

Τη σημασία της πρωτιάς Μακρόν στη δύσκολη μάχη του πρώτου γύρου των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών, την ανησυχητική επίδοση της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πέν, το υψηλό σκορ της Αριστεράς και την ιδεολογικοπολιτική συγγένεια με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε στον Αθήνα 984, ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον κινούμενης άμμου, στο οποίο η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία συμπίπτει με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος και μία ενεργειακή κρίση, που πυροδοτεί ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ο κ. Μποτόπουλος έκρινε ως πολύ ικανοποιητική την επίδοση Μακρόν, δεδομένης της φθοράς, λόγω της παραμονής του στην εξουσία.

«Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι καθαρά μπροστά. Αύξησε το σκορ του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κι αυτό είναι σημαντικό, αν υπολογίσουμε τη φθορά που έχει ένας Πρόεδρος όσο είναι στην εξουσία» είπε ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Εξέφρασε ανησυχία για το επίπεδο αποδοχής της ακροδεξιάς Λε Πέν σημειώνοντας: «το πιθανότερο είναι ότι για άλλη μια φορά θα τη γλιτώσουμε. Δεν παύει όμως να θεωρείται ανησυχητικό ως πολιτικό γεγονός, να μπαίνει με ανεβασμένα ποσοστά -σε σύγκριση με εκείνα του 2017- στο δεύτερο γύρο η Λε Πέν και να διεκδικεί την εξουσία με μικρές πιθανότητες, έχοντας καταφέρει να κάνει την Ακροδεξιά να μοιάζει σχεδόν φυσιολογική …
…Ουδείς εξεπλάγη και πολλοί, δυστυχώς, λένε ότι αποτελεί μια εναλλακτική σοβαρής εξουσίας…».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, «Φαίνεται να μην υπάρχει χώρος για μετριοπαθείς δυνάμεις.
Το γαλλικό παράδοξο είναι ότι δεν αφήνεται χώρος στις παλιές πολιτικές δυνάμεις. Ο Μακρόν πήρε όλο τον αέρα της Δημοκρατίας και συμπαρέσυρε την ακροδεξιά.
Το εκλογικό σύστημα, όμως, της Γαλλίας θα κλείσει το δρόμο στη ακροδεξιά. Σχεδόν της απαγορεύει να αναλάβει την εξουσία διότι διαθέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες για τον αποκλεισμό ακραίων από την εξουσία. Αποτελεί ωστόσο κόλαφο να προκρίνονται τέτοιες δυνάμεις στην εξουσία».

Επίσης, έκρινε ως σημαντικό γεγονός «το πολύ υψηλό ποσοστό- του αριστερού Ζαν Λύκ Μελανσόν, που ήρθε σχεδόν δεύτερος».

Σε σχέση με τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης Μακρόν- Λε Πέν για την Γαλλική Προεδρία, ο κ Μποτόπουλος παρατήρησε ότι «ο Μακρόν θα εμπλακεί ενεργά στην καμπάνια για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Θα κάνει πραγματική εκλογική εκστρατεία και θα δούμε την ένταση της αντιμετώπισης από πλευράς Λεπέν».

Αναφερόμενος, τέλος στη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, υπογράμμισε ότι «πάντα ήταν δυνατή», τονίζοντας ότι «ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει μεγάλη πολιτική συγγένεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς βρίσκεται πιο κοντά του σε επίπεδο γραμμής και τρόπου σκέψης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα